Frank Craemers / 414 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Gueuze Tilquin… heus om te pruimen!

De Gueuzerie Tilquin neemt zondag 21 april  eerstkomend voor de eerste maal deel aan de Tour de Gueuze,
een tweejaarlijkse  weerkerend evenement, de Openbrouwerijendag van het Pajottenland en de Zennevallei. De Gueuzestekerij  is het eerste Waalse bedrijf ooit dat deelneemt.  Men vermoedt 12.000 mensen hiervoor
te ontvangen middels de 12 touringcars die  zullen worden ingezet. De gueuzebrouwerij stelt haar deuren
open van 10 tot 17 uur voor een hoogdag rond gueuze en lambiek.  Bij die gelegenheid zal een compleet
nieuw retrobier worden aangeboden onder de welklinkende naam : Oude Quetsch Tilguin. Het nieuwe
produkt werd verwezelijkt op  basis van lambiek en pruimvruchtvlees.    De biervariëteit neust nog niet
helemaal maar heeft wél al een pruimtoets in de afdronk.  Neigt dus goed te komen!  Voor 1500 liter per
jaar zullen ze gaan in de Guezuerie Tilquin.  Vakmanschap heeft duidelijk naar het goede eindproduct
gestuurd.  Bijvoorbeeld heeft het doen inslapen van de gisting en de temperatuursregeling om de azijnzuur-
bacteriën te verminderen ertoe geleid.  De ‘quetsch’pruim of ‘prune de Namur’ komt ook wel voor in de Elzas.
De pruimenvariëteit heeft ene grote pit en biedt groengeel vruchtvlees. Het hand-ontpitten vraagt veel artisanaal
respect. Uitschenken werft zeer uitnodigend  en het schuim blijft maagdelijk wit, zowiezo een garantiebewijs.
Vier maanden mochten de fruiten op lambic gisten in roestvrije tanks.  Dan volgden het pompen en gisting
waarna de assemblage met 2 jaar oude lambieken.  De eindconcentratie aan fruit bedraagt minimaal
250 gram fruit per liter.    Er is 3 maanden hergisting op de fles.    De afvulling voor 2012-2013 bedraagt
5000 flessen va 75 cl en 10. 000 flessen van 37, 5 cl.   Tijdens de Tour de Gueuze zondag zal  de Oude Quetsch Tilquin met eitket 6, 4 % te proeven zijn naast het andere gamma van ‘t vat, de Mega Blend… Terplaatse biedt de restauratie ‘varken aan ‘t spit’, boterham met platte kaas, paling op  Chimaywijze op broodsnee en ook worstebroodjes.    Gezinsvriendelijk zal  een springkasteel  worden verankerd!  Gueusanté!  (fch)
INFO :   info info@gueuzerietilquin.be; tel. Tel: 0809 65 54 ;
->    redactie : www.frankcraemers.be; 0474/98 37 91

Geen reacties

Reageer