Frank Craemers / 414 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Mosselen…tussen lekker keuteren en kotteren!

Mosselen…tussen lekker keuteren en kotteren!
De mosselen…ze laten zich korfsgewijze scheppen, soft klinkend  kletteren… en vertonen dit seizoen,
lekkere ziltigheid, mals mosselweef, …én een prima minerale smaak!  Dit jaar zijn ze wat  kleiner, maar wordt ze  daarom gul  vergeven.  Ze komen van de verwaterde percelen van de Oosterschelde in Zeeuws-Vlaanderen.
De handel behandelt ze met zachtheid (ontstressen…), en pakt  ze toch streng aan op het vlak voedingshygiëne.
Na ontbaarden, ontzanden en ontvlekken vinden ze de weg via de verschillende mosselbedrijven.  Veel mensen-
werk en een gigantische machinerie staan er borg voor.

Het Nederlandse Mosselbureau toont zich trots élk jaar te Yerseke de eerste oogst mosselen  mediatiek
de wereld in te knikkeren.   En kijk… ook de Noord-Franse pers toont oprechte belangstelling!   De proeverij
na de persvaartocht was meer dan overtuigend!   Het mosselseizoen is nu definitief van start met de nieuwe
oogst van Zeeuwse bodem.    De mosselschelpen dragen een mooie kwaliteit en hebben de authentieke zilte
smaak die deze lekkernij zo uniek maakt.  Calcium, ijzer, wat fosfor, veel eiwitten, vitamine B…laat maar gaan!
Mosselen zijn afhankelijk van natuurlijke omstandigheden.  Ze hebben ongeveer twee jaar tijd nodig om uit te
groeien tot consumptierijpe mosselen.   De lang aanhoudende winterperiode van 2012 heeft onder andere invloed
gehad op een tragere ontwikkeling van de mosselschelp.  De mossel zélf heeft zich de afgelopen periode ruimschoots kunnen voeden om uit te groeien tot een smaakvol produkt in de Oosterschelde en de Waddenzee.

‘Mosselen eten’ is in het jaar 2014 culinair veelzijdiger geworden dan de keteltjes’dans met de groenten
porei, uien, selder… Trouwens inhaleer het dampende gedurende héél je kastroltijd tot de mosselsoep toe.
Je longschouwpijpjes zijn er weken goed mee zal je ervaren.    Inspireer je via het boekje “Mosselen kunnen altijd”
voor mosselpizza,  barbecue’mosselen,  mosselrecepten,  pakketjes uit de oven, mosselvissoep…
En vergeet niet de creativiteitslijst met mosselschelpen  voor de speelpleinwerking, de scholen, animatie in pretparken…om  hangertjes, hetzij bootjes  of  armbandjes te maken.  Vind daarvoor het boekje “Mossel’Magie(zine)”… en nog,  kieper de mosselschelpen in de triepel- en pikzone van de scharrelkippen!
“L’amour des moules”/Over mosselen en mensen” werd een ferm boek én zelfs DVD uitgegeven… vol karakter-
wijsheid van mensen, vol passie, erotische reflexen… omdat deze schelpdieren mede hun doen en denken bepalen. Het Zeeuwse mosselseizoen is begonnen… voor 2014 kleiner geschelpt, …maar voortreffelijk  van smaak!
INFO : www.mosselen.nl * 31 (0)  113 76 81 00  * welkom@mosselbureau.nl (fch)

Geen reacties

Reageer