Frank Craemers / 414 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Poperinge tussen hopscheuten en hopbel’leute!

Poperinge tussen hopscheuten en hopbel’leute!

Als het vroegjaar ons bekruipt dienen zich aan de horizon de hopscheuten aan. Dat culinair laken trekt heel België trots naar zich toe, maar de enige hemelse plaats is Poperinge. Popelend kijken de liefhebbers, ook uit de ons omringende landen er naar uit. De aanvoer van hopscheuten overstijgt de ‘witte ranke’ met een fors kwartaal. Noteer een culinair atelier voor doe-het-zelf, een hopscheutenhappening vol eigen keuzes, de jaarwedstrijd voor ‘Opperste Belgische Hopscheutenkok’, de Poperingse bieren, de wedstrijd ‘Topprofessionele Bierschenker van België’… Ontdek de bezoekboerderijen, het hopmuseum, het Hommelbier, een schattenreeks aan restaurants voor het culinair hopscheutenfestival. De reeks van recepten voor bereiding zoals wokken, stoven, frituren, bakken, krokanteren of blancheren… zelfs om rauw te eten groeit als kool… euh hopranken.
Toeristisch
Stip op je kalender alvast aan, eerst klein aanloopje met Kerstmis en dan, uit volle grond van januari tot einde februari… Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant die handmatig worden geoogst. Zelfs het toeristisch pakket is om in…euh, te sorry, bijten. Het biedt een mooie reeks aan frivole, vormende, ontspannende mogelijkheden met uitnodiging tot eigen inbreng. Aan te raden is met Een Belhop-, vrouwen’bier-, een abdij- en Trappisten’abdij’tour, een WO1-tour met profgids
zijn aan te raden.
Weet je wat? Bezoek het Poperings bierenland alvast van thuis uit : Sint-Bernardusbiertje in huis halen, speculeren op de toeristische regiokaart, het hoppemuseum ‘bezoeken’, grijp naar het
Hopscheutenboek van het Davidsfonds of het ‘ons’KVLV-kookboek.
Veelzijdig

De streekgastronomische rijkdom aan hopscheuten is groot. Simpel te maken, ook thuis – hopscheuten met uitvloei’ei -, zetten zeer geroemde restaurants in binnen- en buitenland de lekkernij op hun kaart. Warm of koud krijg je ze opgetafeld tussen Kerstmis en Pasen.
Aanhoor watermondend gerust het volgende : een hoppepaté, het aanbod van de hopverwerkende ambachtslui, slagers zoals hennepot, smout, Filet d’Anvers, degustatiemenuten voor carpaccio, kalfszwezeriken…

Een rankend project voor schitterende produkten gaat uit van Sowepo, een arbeidszorgcentrum.
Het eerste succesnummer is de confituur. Hopscheuten geven hun smaak goed af in combinatie
met alcohol, vetten zoals boter en room, karamel en chocolade. Het Houblonesse’resultaat groeit als volgt : een jenever, een Mare als hopscheuten’digestief…, karamellen, saus, pralines en Poperingse spletters, aangevuld met de Keikop, een witschimmelkaas. De Délice de Houblonesse haalde in samenspraak met kaasverfijner Van Tricht zelfs brons op de World Cheese Awards.
Diëtisch lekker
Hopscheuten bestaan vooral uit plantaardige eiwitten…maximum op de dieetlijst wegens geen
calorie’aanbreng. Het zijn briljante voedings’stoffen. Ze hebben een kalmerende werking en bevorderen de eetlust en ‘smokkelen’ graag het zo belangrijke vitamine B naar binnen.
Top is dat ze lekker zijn en een variabele nootachtige smaak laten beleven, afhankelijk
van de bereiding. Dan kan de mooie versmelting met vis, langoustines…, kabeljauw, gemarineerde zalm, risotto met zeekraal, wilde zeebaars, Sint-Jacobsnootjes, maar ook de combinatie met vlees (fijnzinnige carpaccio…) of gevogelte zoals ‘jonge duif’ met erwtenpuree.

Poperinge is de hopregio bij uitscheut waarbij het Keurbroederschap De Witte Ranke zich inzet voor
cultuur, toerisme en gastronomie in de Westhoek. Houblonesse oblige… over heel de draad… lijn dus!

INFO : toerisme@poperinge.be * 057/33 90 35 * www.hopscheuten.be

Geen reacties

Reageer