Frank Craemers / 414 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

De Prosper Montage’prijs in het zadel voor 2017

DE PROSPER MONTAGNE”PRIJS IN HET ZADEL VOOR 2017

De ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2017’ werd gelanceerd op een persconferentie in Zedelgem.
Galopperend in het sterke horeca’huis Hertog Jan, een gereputeerde driesterren’restaurant werd
de ‘affiche’ ontrold voor de wedstrijd die nu voor de eerste maal zal plaatsvinden.
Belangrijk zijn de kennis en vaardigheden waarop de kandidaten zullen worden getest.
Bubbelend en amusend waren trots aanwezig de heer Alain Thoon, de provoost zaalmeesters
en de heer Joachim Boudens, maître d’hôtel van restaurant Hertog Jan. Hij staat op als voorbeeld-trekker van de, toch voor ons land zo belangrijke wedstrijd. Het gaat om een meesterschapswedstrijd.
Inderdaad werden in het verleden reeds wedstrijden gegeerd en…gegaard zoals de ‘Eerste Sommelier
van België’ en de ‘Eerste Kok van België’. De Minister van Middenstand staat er immer fors achter.
“Dat betekent dat de titel ‘wettelijk beschermd’ en terecht hoog geprezen is in ons land en zelfs
internationaal”… zo spreekt Robert Van Landeghem, voorzitter van de Club Prosper Montagné.
Het grote belang wordt maar al te graag door Toerisme Vlaanderen tot in de hemel bezongen.
Gastronomische bakens
Noteer met stip dat die “vuurtorens” een ‘traffic building’ aan toeristen meebrengen,
maar ook bij de goede middenmoters ‘couverts’ doen aanschuiven. ‘Woorden wekken, voorbeelden’
strekken in de fierheid en de mentaliteit voor ’s lands trots.
Het goede verloop van de wedstrijd is in handen van Alain Thoon. Hij is ex-maître d’hôtel van de
restaurants Goedendag en La Villa Lorraine. Bovendien ‘marineert’ hij de opleiding van de
gereputeerde Hotelschool Ter Duinen met zijn bijzondere expertise en gedrevenheid.
Hij wordt bijgestaan door het zaalcomité waarvan Valerio Caprini (maître d’hôtel van restaurant
Sea Grill), Chris Lanckriet (maître d’hôtel van restaurants Goedendag en De Snippe en zaalleerkracht
in hotelschool Ter Groene Poorte te Brugge) en Cédric Wautier (maître d’hôtel van La Villa Lorraine)
deel uitmaken. Prospereren en prospecteren maar…!
Affineren die wedstrijd
Hoe gaat het in zijn verloop? Voor de preselectie beantwoord je een een twintigtal vragen, je
schrijft een thesis over de gastronomische aspecten van een bepaalde streek in België.
Je hoort een restaurantkaart samen te stellen en… je creëert een eigen cocktail.
Tijdens de finale worden de vijf finalisten beoordeeld op ondermeer hun voorkomen, talenkennis
en organisatie’talent, kennis van de etiquette’regels, de telefonische omgangskunde, de ontvangst
van de gasten, ht correct opdekken van een tafel, het aanbevelen en serveren van dranken. Spelen ook
de wijsheid om de vaardigheid van een menu spontaan te kunnen aanpassen, de kennis inzake
Belgische kazen en allerhande versnijdingen en de verschillende diensten te kunnen toepassen.
Het wedstrijdreglement zal op 1 maart worden gepubliceerd. De inschrijvingen lopen tot 1 juni 2016.
Ondertussen is de polonaise al voltrokken op het gebied van hopscheuten, noordzeevis, asperges, kleinfruit, vleesvariatie,
volle grondsgroenten allerlei. Proost! …aan de provoost!
INFO : www.club-prosper-montage.be
redactie : frank.craemers@skynet.be * gsm 0474/98 37 91

Geen reacties

Reageer