Frank Craemers / 435 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

PXL-catering zet Limburgs… mondiaal in op plantaardige eiwitten… 

****

Terecht wordt wereldwijd meer ingezet op plantaardige eiwitrijke voeding.

Limburg laat zich evenmin onbetuigd als het over de aanplant gaat van peulvruchten.

De gereputeerde PXL-catering te Hasselt stelde zich op als bruggehoofd.

De gedreven uitbating opteerde om het als eet‘patroon’ aan hun studenten en bevattende couverts aan te bieden.

****  Volle eiwitovertuiging

De cijfers van Minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns geven de opmars

weer van sojabonen, erwten, droog geoogst en bonen.

Om die reden bracht hij een bezoek aan de Hogeschool PXL in Hasselt  

kaderend  in de Week van de Peulvrucht.

Vermelde onderwijsinstelling gooit hoge ogen als ’smaakmaker’, al evenzeer tijdens

deze lopende week van Hasselt ‘A la carte’ voor mode, kunst en culinair.

Zo werd vorig jaar opnieuw meer dan 3 hectare Limburgse quinoa aan gierstachtige

korrels verbouwd. Dit betekent alvast 130.000 porties. Ze worden aangewend om te verwerken in allerlei eiwitproducten.  

Bij jongeren en studenten wint de populariteit alvast ‘in repen’ 

zowaar goede voedingsidealen.  

Steeds meer landbouwers tonen interesse om de veelzijdige, toekomstgerichte gewassen te telen met knipoog naar de eiwitrijke

peulvruchten.Landbouwers die inzetten op de noodzakelijke trend kunnen rekenen op 600 euro financiële steun per hectare.

**** PXL culinair labo

De toepassingen zijn veelzijdig, zo bewijst de toque’ equipe van Bert Vranken en

intendant Rudy Rampelberg met professionele, toegewijde en dienstbare medewerkers.

De campagneweek was het uitvloeisel van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Men wil consumenten aanzetten om nog vaker peulvruchten zoals kikkererwten

en linzen op het menu te zetten.  De campagne past dus binnen de realisatie

van de Vlaamse voedsel- en eiwitstrategie.  De gewassen zijn goed voor onze

bodem.  

Het zijn ‘bloeiers’, dus de bevruchtende bijen zullen er eveneens wel

bij varen.   

Elk jaar wordt op initiatief van de Verenigde Naties de Werelddag voor peulvruchten gekoppeld aan de 10e februari.

Studenten en docenten, medewerkers en externe gasten kregen 

de lichtverteerbare Limburgse quinoa te proeven.De reacties vielen bijzonder

positief.  

PXL-catering zet trouwens toenemend in op een Limburgs-lokale,

maar ook klimaatvriendelijke mondiale en mediterrane keuken.

De consument wil trouwens algemeen steeds vaker een gezond en gevarieerd dieet.

Precies daarom nemen de plantaardige eiwitten een belangrijke plaats in.

**** Teeltarealen opbouwen…

De voedingsketen speelt graag in op duurzame en lokale eiwitbronnen.

Minister Brouns van Landbouw en…Omgeving van de Agropolis-gemeente

toont zich dus maar al te graag als pleitbezorger.

Peulvruchten zijn voor te beginnen een opperst gezonde keuze die duurzaamheid

in zich draagt.  

In 2024 werd er in Limburg 3,36 hectare aan quinoa geoogst.

De veldopbrengst werd nog versterkt door 30,16 ha drooggeoogste erwten en

1,89 hectare sojabonen.

Om de genoemde edele gewassen te kunnen telen werden de landbouwers terecht begenadigd

met wel 600 euro financiële steun per hectare.

De Kinrooi’gewortelde Minister Brouns ziet maar al te graag dat de gewassen hier

te lande worden verbouwd in plaats van ze te laten overvliegen van elders in de wereld.

Klimaatcontrole weet-je-wel!?  Daarbij spelen nog de ecologische voordelen zoals

de bodemstructuur en de bescherming van de bijen.De natuur en de landbouw

closen zich :  groenten, planten, bijen, agra-toerisme… korte keten.

Het is nu zaak de consumenten te informeren over de voedingswaarde en de toepassingen

van peulvruchten.De groenten en peulvruchten vinden steeds meer hun weg naar het bord.

Vezelrijkdom wordt alom geprezen… voor de wereldomvattende shelter.

****  ‘De peulschil’? … denk door

PXL-catering gooit bijzonder grote ogen bij het aanbieden van de lunch in het breed aantrekkelijke studentenrestaurant.  

Het is wel eventjes jammer dat studenten tijdens het eten simultaan op

hun ’toekelaar’ bezig zijn : ‘om rustig te eten…je gelieve de tijd even te vergeten’

!?

De orgaansystemen vertering en hersenwerking best even loskoppelen van elkaar!

De peulschil, laat dat nu precies de titel zijn van een Nederlandstalig liedje van het

Belgisch collectief uit 1971. 

Bovenop diende het nummer als begintune voor een jeugdprogramma.

Noteer de peulschil van de sissende ‘tuinman’ Chris Van den Durpel op de BRT uit de jaren tachtig.

Minister Jo Brouns van Landbouw en omgeving wist ’noten in eikebomen’ te laten

hangen nabij Kasteel Borgitter, precies daar waar het Limburgs Volkslied werd

gecomponeerd.   

De vollegrondsgroenten in de omgeving wiegen er logischerwijze mee! 

PXL-catering werpt zich alvast op als shelter van vezelrijke produkten

waarbij wereldwijd hoort ingezet te worden op plantaardige eiwitten!

(fch)

Geen reacties

Reageer