PXL-catering zet Limburgs… mondiaal in op plantaardige eiwitten…
****
Terecht wordt wereldwijd meer ingezet op plantaardige eiwitrijke voeding.
Limburg laat zich evenmin onbetuigd als het over de aanplant gaat van peulvruchten.
De gereputeerde PXL-catering te Hasselt stelde zich op als bruggehoofd.
De gedreven uitbating opteerde om het als eet‘patroon’ aan hun studenten en bevattende couverts aan te bieden.
**** Volle eiwitovertuiging
De cijfers van Minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns geven de opmars
weer van sojabonen, erwten, droog geoogst en bonen.
Om die reden bracht hij een bezoek aan de Hogeschool PXL in Hasselt
kaderend in de Week van de Peulvrucht.
Vermelde onderwijsinstelling gooit hoge ogen als ’smaakmaker’, al evenzeer tijdens
deze lopende week van Hasselt ‘A la carte’ voor mode, kunst en culinair.
Zo werd vorig jaar opnieuw meer dan 3 hectare Limburgse quinoa aan gierstachtige
korrels verbouwd. Dit betekent alvast 130.000 porties. Ze worden aangewend om te verwerken in allerlei eiwitproducten.
Bij jongeren en studenten wint de populariteit alvast ‘in repen’
zowaar goede voedingsidealen.
Steeds meer landbouwers tonen interesse om de veelzijdige, toekomstgerichte gewassen te telen met knipoog naar de eiwitrijke
peulvruchten.Landbouwers die inzetten op de noodzakelijke trend kunnen rekenen op 600 euro financiële steun per hectare.
**** PXL culinair labo
De toepassingen zijn veelzijdig, zo bewijst de toque’ equipe van Bert Vranken en
intendant Rudy Rampelberg met professionele, toegewijde en dienstbare medewerkers.
De campagneweek was het uitvloeisel van het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Men wil consumenten aanzetten om nog vaker peulvruchten zoals kikkererwten
en linzen op het menu te zetten. De campagne past dus binnen de realisatie
van de Vlaamse voedsel- en eiwitstrategie. De gewassen zijn goed voor onze
bodem.
Het zijn ‘bloeiers’, dus de bevruchtende bijen zullen er eveneens wel
bij varen.
Elk jaar wordt op initiatief van de Verenigde Naties de Werelddag voor peulvruchten gekoppeld aan de 10e februari.
Studenten en docenten, medewerkers en externe gasten kregen
de lichtverteerbare Limburgse quinoa te proeven.De reacties vielen bijzonder
positief.
PXL-catering zet trouwens toenemend in op een Limburgs-lokale,
maar ook klimaatvriendelijke mondiale en mediterrane keuken.
De consument wil trouwens algemeen steeds vaker een gezond en gevarieerd dieet.
Precies daarom nemen de plantaardige eiwitten een belangrijke plaats in.
**** Teeltarealen opbouwen…
De voedingsketen speelt graag in op duurzame en lokale eiwitbronnen.
Minister Brouns van Landbouw en…Omgeving van de Agropolis-gemeente
toont zich dus maar al te graag als pleitbezorger.
Peulvruchten zijn voor te beginnen een opperst gezonde keuze die duurzaamheid
in zich draagt.
In 2024 werd er in Limburg 3,36 hectare aan quinoa geoogst.
De veldopbrengst werd nog versterkt door 30,16 ha drooggeoogste erwten en
1,89 hectare sojabonen.
Om de genoemde edele gewassen te kunnen telen werden de landbouwers terecht begenadigd
met wel 600 euro financiële steun per hectare.
De Kinrooi’gewortelde Minister Brouns ziet maar al te graag dat de gewassen hier
te lande worden verbouwd in plaats van ze te laten overvliegen van elders in de wereld.
Klimaatcontrole weet-je-wel!? Daarbij spelen nog de ecologische voordelen zoals
de bodemstructuur en de bescherming van de bijen.De natuur en de landbouw
closen zich : groenten, planten, bijen, agra-toerisme… korte keten.
Het is nu zaak de consumenten te informeren over de voedingswaarde en de toepassingen
van peulvruchten.De groenten en peulvruchten vinden steeds meer hun weg naar het bord.
Vezelrijkdom wordt alom geprezen… voor de wereldomvattende shelter.
**** ‘De peulschil’? … denk door
PXL-catering gooit bijzonder grote ogen bij het aanbieden van de lunch in het breed aantrekkelijke studentenrestaurant.
Het is wel eventjes jammer dat studenten tijdens het eten simultaan op
hun ’toekelaar’ bezig zijn : ‘om rustig te eten…je gelieve de tijd even te vergeten’
!?
De orgaansystemen vertering en hersenwerking best even loskoppelen van elkaar!
De peulschil, laat dat nu precies de titel zijn van een Nederlandstalig liedje van het
Belgisch collectief uit 1971.
Bovenop diende het nummer als begintune voor een jeugdprogramma.
Noteer de peulschil van de sissende ‘tuinman’ Chris Van den Durpel op de BRT uit de jaren tachtig.
Minister Jo Brouns van Landbouw en omgeving wist ’noten in eikebomen’ te laten
hangen nabij Kasteel Borgitter, precies daar waar het Limburgs Volkslied werd
gecomponeerd.
De vollegrondsgroenten in de omgeving wiegen er logischerwijze mee!
PXL-catering werpt zich alvast op als shelter van vezelrijke produkten
waarbij wereldwijd hoort ingezet te worden op plantaardige eiwitten!
(fch)
- Posted by Frank at 12:12 pm
- Permalink for this entry
- Filed under: agriculture, culinair, Limburg, Nieuws
- RSS comments feed of this entry
- TrackBack URI
Geen reacties
Reageer