De Michelin gids laat flikkerende sterren tijdelijk aan…’banden’ leggen*****
De prachtig gerestaureerde Handelsbeurs te Antwerpen herbergde
de uitreiking van de Michelin’sterren 2025.
Burgemeester Els van Doesburg zou ‘hoogzwanger’ van enthousiasme
de aanwezigen welkom heten.
Noteer met kracht : the Michelin Guide Ceremony 2025 Belgium &
Luxembourg.De communicatieve en persrelaties voltrokken zich
hoogst professioneel evenals de organisatie, de audiovisuele styling
en het cocktailverloop… Een schare sponsors ‘droeg’ weeral het
briljant gebeuren qua vertoning en proefondervindelijk.
De vibes speelden in harmonie met het zonlicht door de ruimte
met dit jaar weeral een paar spannende nieuws’vonken.
De “jassendraaiers”-naar-wit met Michelin’logo toonden zich trots
als ze mochten aantreden er werden 2 nieuwe restaurants met
2 Michelin sterren voorgesteld en wel 13 zaken konden voor het eerst
een ’ster’ op hun gevel laten schitteren.
De ecologisch meer verantwoorde gastronomie werd in de kijker gezet.
De nieuwe selectie voor België & Luxemburg telt 790 restaurants waaronder
151 met minstens 1 ster.
**** Sterren’ firmament…
“De selectie voor België en Luxemburg 2025 is een levendige weerspiegeling
van een dynamische culinaire scene die voortdurend in ontwikkeling is met
talent, verfijning, creativiteit… “ zegt Gwendal Poullennec.
Viki Geunes van Zilte in Antwerpen en Tim Boury van Boury in Roeselare
zien hun meesterlijk beheerste keuken ook dit jaar bekroond met drie
Michelin’ sterren.
Dat zijn er ‘slechts’ 6 samen… binnen het firmament van de sterrenhemel…
Er gaat veel emotie gepaard met ‘de rijzende en vallende sterren’.
Gevestigde waarden blijven tegen de couverts tikken, zoeken hun eigenheid
en behartigen eerlijkheid en duurzaamheid, verankeren hun sterktes,
experimenteren en verleggen grenzen.
**** Applaus en ketel”muziek”…
Grappig, vertederend en enthousiasmerend is de uitspraak van Peppe Giacomazza van La Botte uit Genk… met zijn uiting dat “KRC-Genk ook nog kampioen moge spelen. Het betreft het eerste Italiaanse restaurant uit Genk met een ster, een ware familiezaak, geclusterd in de Limburgse samenleving.
Dan gaf de ‘Micheling’gelegenheid nog minutenlang een staande ovatie
voor de betreurde chef Jonnie Boer Boer. Hij runde de enige driesterrenzaak
in Nederland, De Librije in Zwolle. Hij stierf onlangs totaal onverwachts
aan een longembolie.Zoveel jonge chefs raakten bij hem geïnspireerd
en versterkt gemotiveerd voor het ‘olympisch’ keukengebeuren.
Een nieuwe hoofdinspecteur werd geruisloos en anoniem ‘ingeleid’.
De inspecteursbond is er een zonder naam, dus evenmin faam, maar wel
groot gezag.Ze schuifelen het restaurant in en aan tafel.
Van de vorige kende men wel ‘het gezicht’, Werner Loens…maar na 37 jaar
kon het bijna niet anders.Hij gaf doorheen de jaren na de selectie
ook wel duiding aan de journalisten.Eenmalig verscheen hij vermomd op
de Nederlandse televisie.De nieuwe hoofdinspecteur kan via zijn
top professionele woordvoerder, die de camera zal uit zetten, enkel via Team
worden geïnterviewd.
Hij profileert zich als een ‘Belg’ en apprecieert thuis ‘erfgoed’ aan boerengerechten.
Beoordeelde ’sterren’restaurants mogen altijd hun evaluaties via mail of telefoon opvragen.
Zelf heeft hij een forse horeca basis.De Michelin-gids bestaat 125 jaar en in de geest van
betrachtingen en objectiviteit wil men hun missie bestendigen.
Er was mooie, vrolijke zangvertolking tijdens de feestelijke Michelin’gebeurtenis, gebracht door Ruby Colibri als veelzijdige podiumartiste.
De aansluitende receptie bracht een stevig speciaalbier Fourchette te berde, doordacht … en simultaan met de brouwerij ontwikkeld.
Het heeft de bedoeling een goede smaakvervloeiing te waarborgen met
diverse gerechten in hoogwaardige restaurantkontekst.
De Michelin’receptie, “noblesse oblige” was al evenzeer van hemels niveau.
Het marstempo geeft aan… de Michelin aan schitterende sterren 2026…! (fch)
INFO : www.michelin.be * peter.govaert@michelin.com * guide.michelin.com,
- Posted by Frank at 10:18 am
- Permalink for this entry
- Filed under: culinair, Europa, Nieuws
- RSS comments feed of this entry
- TrackBack URI
Geen reacties
Reageer