Frank Craemers / 416 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Nu zondag Limburg Kempen’park en Solar Challenge…

Nature for Life is een organisatie die de promotie van het Nationaal Park, respect voor de natuur en bewustwording rond ecologische thema’s centraal stelt. 14.000 mensen ontdekten vorig jaar het enige Nationale park van Vlaanderen per fiets, te voet, te paard of met de mountainbike. Tegelijkertijd wil BLOSO met de Routesporter mensen aanzetten tot bewegen en fit blijven door gebruik te maken van de vele wandel-, fiets- en ruiterparcours in en rond het Nationaal Park. Verschillende uitgangspunten maar met het Nationaal Park als bindend element. Voldoende basis om de koppen bij elkaar te steken en om samen de schaalsprong te wagen naar de groenste en meest ecologische gezinshappening van Vlaanderen. Het event zal voortaan Nationaal Park in beweging heten en vindt voor het eerst plaats op zondag 26 september 2010.
De ecologische kroon op het werk is een absolute topper, nl de European Solar Challenge. Het wordt de Europese tegenhanger van de wereldberoemde World Solar Challenge in Austsralië waar wagens, voortgedreven op zonne-energie met elkaar wedijveren van noord naar zuid over meer dan 3.000km. De ESC zal voortaan iedere twee jaar in afwisseling met de World Solar Challenge georganiseerd worden.
Plaats van het hele gebeuren is de luchtmachtbasis van Zutendaal/Wiemesmeer van waaruit de deelnemers tot in het hart van het Nationaal Park worden geleid om hun ontdekkingstocht aan te vatten. Er worden eenmalige parcours uitgestippeld voor recreanten en sportbeoefenaars, Rangers zullen onderweg één en ander toelichten over fauna en flora en voor de rest spreekt het Nationaal Park voor zichzelf. Aan het evenementenplein worden sanitaire en andere voorzieningen aangebracht, de locatie zelf biedt plaats aan duizenden wagens maar is vooral de ideale uitvalbasis voor een dagje Nationaal Park.
Op de basis zelf aan de landingsbaan zullen de Solar teams – 7 universiteiten uit 5 Europese landen hebben inmiddels hun deelname bevestigd – behendigheidsproeven en andere demonstraties ten beste geven. Op de kop van de landingsbaan wordt een heus evenementenplein opgezet met animatie voor jong en oud, steeds met een knipoog naar de natuur, heeft een info- en ecomarkt met tal van natuurorganisaties, instanties die met ecologie vertrouwd zijn, toeristische en sportfederaties….Ook mensen met een beperking worden actief betrokken bij de organisatie via optredens van rolstoelpatiënten, informatieverstrekking, aangepaste activiteiten e.d. De opbrengsten van NPIB gaan immers naar een betere toegankelijkheid van het Nationaal Park voor deze doelgroep.
Blikvanger is ook dit jaar het Natuurhulpcentrum uit Opglabbeek dat dieren zal vrijlaten die opgevangen en verzorgd zijn. Peter van de organisatie, acteur Paul Goossens, zal ook dit jaar graag een handje helpen.
Jong en oud kunnen voorts hun hart ophalen in een heus sportdorp met avonturenparcours, allerhande outdoorattracties, gezondheidstesten e.d.
Nationaal Park in Beweging kent haar gelijke in Vlaanderen niet. Ecologie, toerisme en regiopromotie, gezondheid en recreatie, informatie en sensibilisatie samenballen tot 1 helder concept, het was geen eenvoudige oefening maar de organisatie is bijzonder fier om deze mix en dit programma te kunnen aanbieden aan heel Vlaanderen en bij uitbreiding de eu-regio. Geen wonder dat de provincie Limburg, Toerisme Limburg, LRM, ANB, Regionaal Landschap Kempen/Maasland NPIB een warm hart toedragen en mee ondersteunen als partner of sponsor.
De kaap van 20.000 bezoekers moet zeker te halen zijn!
Noteer 26 september 2010 alvast in uw agenda voor de eerste uitgave van Nationaal Park in Beweging. De maand september heeft er voortaan een kanjer van een evenement bij in Vlaanderen.

Meer info:  Jan Boots, algemene organisatie, 0473 622 033

Frans-Joseph Joosten, European Solar Challenge, 0486 123 315
Tom Willems, sportief programma (BLOSO), 011 300 801

www.nationaalparkinbeweging.be
www.europeansolarchallenge.eu
www.natureforlife.be

Geen reacties

Reageer