Frank Craemers / 414 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

St.Martinusbeeld zonder…GSM in Kessenichse kerk?

Pastoor Jaak Leen van Kessenich  toont zich bijzonder trots dat  ‘zijn kerk’ tijdens de ‘Zomerse Zondagen’ toeristisch door gidsen kan worden getoond.  Een Sint-Martinuskerk  wijst  per definitie op een eeuwenoud gebedshuis.  Ten bewijze zijn er de oude Maaskeien, zand en tufsteen in het
névenstaand torengebouw.  De neogotische kerk weerspiegelt binnen een prachtig harmonisch
geheel, versieringen, glasramen… Prachtige kapitelen bekronen de zuilen op het hoogkoor.
Een parochiegemeenschap van amper 12OO zielen indertijd wist zich financieel gesteund door de
Baron van Kasteel Borgitter.    De wapenschilden met steigerende paarden springen prominent in het oog.   Op de  kuip van de voormalige preekstoel prijkt de H. Lambertus, patroon van het bisdom  Luik.  Op het middenpaneel van de vroegere communiebank is Christus omringd door de symbolische voorstelling van de 4 evangelisten.  Het hoofdaltaar, uitgevoerd in Franse steen
verbeeldt ondermeer de ‘nuttiging van het Paaslam’.  Vooral staat een achthoekige, romaans-
gotische doopvont uit de 14de eeuw.   Geen wonder dat nogal wat parochianen indertijd met
de buik tegen het plafond kleefden in het kader van het gomproject.  Toine Peers voorzitter van het kerkfabriek spreekt  er nog immer met niet aflatende trots over evenals de waakzame supposten.  Speciaal op ZONDAG 5 AUGUSTUS zal ook aandacht worden  gegeven aan een rits spreekwoorden waarom in Kessenich de ‘kerk niét midden van het dorp  staat’ of waarom ‘iemand in de kerk geboren’ wordt gesteld…zodat ook dààr ‘de kogel door de kerk geraakt’!   Noteer dan nog dat het 17de eeuwse Martinusbeeld van de Romeinse soldaat is afgebeeld mèt… pistool (?),… toch wel zonder blackberry!   Elke ‘zomerse’ zondag vanaf 13u45  leiden gediplomeerde Maaslandgidsen in toerbeurt  geïnteresseerden rond in de kerk,  via de burcht-ruïne met grafkapel tot de dorpswandeling toe, puzzelvoorzienend  op de wedstrijdvragen!  INFO : www.toerismelimburg.be/ zomersezondagen/kessenich – www.sailcenterlimburg.com; 089/56 65 33 (fch)
-> redactie : www.frankcraemers.be; 0474/98 37 91…

Geen reacties

Reageer