Frank Craemers / 416 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Normandië vol ‘indrukwekkend’ impressionisme

NORMANDIË VOL ‘INDRUK’WEKKEND IMPRESSIONISME

Wie dacht dat de Engelsen, “let’s go!” énkel maar in  1944 in Frankrijk zijn geland   heeft  het grondig mis!  Via ‘de neus van het Franse schiereiland kon inderdaad   Europa worden bevrijd.   Terecht verdienen de geallieerden en gesneuvelden  een eeuwigdurend eresaluut.
Normandië geldt als de wieg van het  impressionisme.   Claude Monet schilderde immers in 1872 een doek dat een kortstondig moment wilde vastleggen en doen ‘reflecteren’.  Schilderen staat gelijk met
fotograferen met penseel of palet.  De kleuren zijn er belangrijker dan de vorm en de  toeschouwer mag zijn gevoelsbeleving zelf terug  samenstellen. Vele schilders, zélfs vanuit Parijs  trokken naar Normandië om er het juiste heldere licht te ‘vangen’. Een grote periode in de kunstgeschiedenis was geboren  onder een weergaloze hemel van Normandië.  Oevers van ondermeer de Seine en groene valleien zouden de schilders nog meer inspireren.  Ze werden  geholpen door plotse opklaringen, grommende golven, maar ook meren en vijvers, …én zelfs  witte kalkrotsen ‘verankerd’ nabij  Etretat’kustlijn.
Van april tot september 2013 zal het   ‘Festival Normandie Impressioniste’  op het hele grondgebied de impressionistische schilders huldigen.  Culturele, toeristische en economische actoren zullen zich inzetten om deze arstistieke beweging op te lijsten in ‘amper’  600 evenementen langs 600 km kustlijn.  De  tweede editie  2013  zal in het ‘teken staan van water’.   Daarvoor maken zich hedendaagse kunstenaars op, samen met film-, muziek- en video’makers.  Dansers, fotografen, schrijvers, voorlezers, zullen aantreden.  De kustlijn zal worden opgevrolijkt met klank- en lichtspelen, ontbijtsessies in de natuur,  danscafés langs het water, één groots publieksevenement.  Er is de Stichting Claude Monet te Giverny.    De impressionistische schilder was gepassioneerd
door tuinieren en door kleuren.  Hij ontwierp zijn bloemen- en zijn watertuin met waterlelies  als échte schilderijen.  Andere grote namen zoals Gaugain, Sisley en Pissaro  hebben al evenzeer  het impressionisme onsterfelijk gemaakt.  De Notre-Damekathedraal te Rouen, monumenten en stadswijken  werden wereldwijd ‘geïndrukt’.  Door Normandië valt lekker en comfortabel te ‘zappen’.  Le Havre is opgenomen als Werelderfgoed dankzij architect  Perret.  Licht en helderheid waren ook zijn leidmotieven bij de wederopbouw na de oorlog. Je kan er zelfs worden opgevangen via de fameuze kookboekjes  van  Claude Monet in verschillende kookateliers.  Honfleur is bekend om zijn haven, kleurrijke huizen  en talrijke kunstgalerijen met werken, geïnspireerd door romantische zielen en fauvisten.  Informatietafels, brochures en kaarten informeren de cultuurtoeristen  veelzijdig en thematisch. ‘Les Escales du bord de Seine’ is de nieuwe merknaam voor een reeks hotels, restaurants, seminarie- en receptieplaatsen, maar ook de wateractiviteiten  langs de oever  van de Seine.   De klassiekers zoals de Mont-St.Michel, de ontschepingsvelden blijven aandachtwekkend en… alsook de vele logies voor verliefden en fijnproevers met degustatiemenu’s.  Top is de ontdekkingscruise met de ‘Lus van de impressionisten’.   Normandië is perfect bespoorbaar… tussen
schildersezels en tubes verf.  Normandië weerspiegelt  “licht”indrukken!
INFO :  www.normandie-tourisme.fr; tel. 0033(0)2 32 33 67 68;   (fch)
->    redactie : www.frankcraemers.be; 0474/98 37 91

Geen reacties

Reageer