Frank Craemers / 421 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Bieren gastronomisch sluisvaardig…én waardig!

Bieren gastronomisch sluisvaardig… én waardig!
Sergio Herman is de naam

Bier laten vervloeien tijdens een lunch of diner, het is met mate uiteraard, een ronduit heerlijke belevenis! In culinaire rangen heerste een zekere terughoudendheid, zelfs onterechte “klanten”gêne. Wat een gemis toch aan smaakervaringen… Dagelijkse kokchefs deden de proefbaarheid meespelen … en mèt succes! Fijnproevers kregen de keuze tussen wijn en aanbevolen, uitgezochte bieren, pils of Belgische speciaalbieren. En kijk eens wat een rijkdom! Je doet geen hagelslag in de soep… maar laat bijvoorbeeld een gehopt bier knipogen naar een gerecht. Bier de erkenning geven die het verdient is het terecht nobele ideaal. Zout, zuur, bitter en zoet… en de vergezelde aroma’s geven mogelijkheden die tot vandaag nog lang niet zijn uitgeput. In de Roode Hoed onder de Lievevrouwekathedraal te Antwerpen heeft de sommelier de spijskaart als dusdanig opgebouwd én… met buitengewoon succes, ook in de creativiteit voor diversiteit aan couverts. Het verschaft groot gastronomisch jolijt aan de klanten trouwens!

Culinaire vlaggendragers, uitgaande van het Biergenootschap der Lage Landen zetten vol tafel’etiquette de grip op het glas bier. Laat ons hopen dat de ‘bier’serveerkunde een beetje watervallend heel de horeca’wereld zal beroeren.

Vijf amuse’schoteltjes? Ziehier : kokkels/schuimige jus met bier/aardpeer/groene kruidenolie …en nippen aan een amber
‘De Koninck’bolleke met friszure, fruitige toetsen; ganache van ganzenlever/cake van champignons en licht gerookte aubergine/enoki gold/fluffy hazelnootcrumble/ gebrande zilverui/beukenzwam..met Goudband, het meest complexe zuur bier, een blend van jong en ouder bruin bier; dan tartaar van rund/crème van sjalot afgewerkt met dashi azijn/pommes souffles/sjalot/augurk/myoga sjalot…aangereikt met …Duvel, een échte koolzuurverzadigde blondine met engelenvleugels, om de neusvleugels te openen ; dan gemarineerde coquilles/knolselder/ beurre noisette/puntradijs/yoghurt espuma… met IPA’Vedett, een gehopte, iets bittere Indian Pale Ale’stijl.. Dan mag je de smaakapotheose voortzetten met rijstcrème pandan/ refich en sesam/gelakte eendetong/groene papaya salam kalamansi… Giet daarbij een Kriek Brut in, gemaakt op basis van Oud Bruin, verzonnigd met zure krieken uit het Limburgse Gingelom.
Let wel! Binnenkort is het paringstijd voor de vogels en ook de gastronomische food- & beerpairing mag steevast worden doorgezet. Asperges beroepen zich als minerale witstengels op vele ‘bier’minnaars … in de voorzomer zowaar een bijzonder mooie smaakcombinatie.

“Proef”ondervindelijk werd het nog eens duidelijk gemaakt op een exclusieve persvoorstelling “Beer & Gastronomie AMBASSADOR 2015”, het Biergenootschap der Lage Landen en het magazine Culinaire Ambiance. Dirk De Prins, culinair journalist en voorzitter van de Academy maakte de nieuwe Ambassador Sergio Herman bekend. Naast de bestuursleden zetelen ook Stefaan Couttenye, chef ’t Hommelhof in Watou en peter van deze Award), Nicolas Soenen, biersommelier Duvel Moortgat,
Alain Coninx (journalist) en Wim Swinnen (culinaire Ambiance) in het gezelschap. De motivering overtuigde dat gepaste sluisslokjes aan bier best veroorloofd zijn!

De gelijknamige Award werd overhandigd door Hildegard van Ostaden, Grootheraut van het BGLL en Jeroen Meus,
titeldrager van 2014. Te weten dat Sergio Herman na Jean Blaute, Joachim Boudens van Hertog Jan en Jeroen Meus
opvolgt. Van de laureaat wordt verwacht dat hij het komende jaar het gebruik van Belgische speciaalbieren in het bereik van gastronomie verder promoot. Voor deze Award werd een speciaal en exclusief kunstwerk ontworpen door de internationaal bekende keramiek’kunstenaar Pieter Stockmans.

Bier dat zo rijk is aan smaken zal het eten … nog verrijken!

INFO : www.duvel.be * 03/860 96 53 (fch)

Geen reacties

Reageer