Frank Craemers / 415 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Toeristische Griekenland’reizigers…staan op Kreta in het krijt!

Toeristische Griekenland’reizigers… staan op Kreta in het krijt!
Op Kreta, een Grieks eiland krijg je lichamelijk een lichtwinderige,
omspeling, zelfs via de longen binnen, van bijzonder goedaardige krijtmineralen!
Het zal je nog maanden heugen. En dat is nog maar het topje van een toeristische berg. Je kan met dat overwinteringspakket en beloftevolle souvenirs terug naar België.
Het Crentensisch eten is van een magnifieke traditionele oorsprong, Middelands-zeeërig.
We zeggen Grieks-mediterraan…omdat de volle laag aan verdraagbare zon zich stort over
de wassende groenten en fruit. Druiven, perzikken, citrusvruchten, kersen, meloentjes…
allemaal te verwerken tot ronduit heerlijke cocktails. Mooie olijfjes en tarama…naast
de deegjes’amuuskes…pronken naast ronduit schitterende wijnen, rood en wit!
Wijnen horen in Kreta bij de manier-van-leven en het patrimonium, waarbij via de ranken
totaal nieuwe variëteiten aan smaken en parfums worden uitgetest. Het eilandklimaat
zit er voor veel tussen. Brood, crackers en noten vervolledigen weldadig je smaakbeleving.

Cyprus vertrekt dus al een lengte voorop met een bijzonder rijk aanbod aan soepprodukten, een mooi groentenscala aan paprika’s, tomaten en een grote kruidenrijkdom, geen wonder op zo’n zonovergoten eiland vol natuurlijke aroma’s. ‘Dakos’ rijk getomateerd met oregano wordt bijzonder gesmaakt en is hartelijk. ‘Kalitsounia’ laat zich presenteren met spinazie, verrijkt met een kruidenmengeling en zelfs munt.
“Groentenschotel met bonen en kruiden”, …”artisjokken”, “escargots met aardappelen”,
“kabeljauw met geblancheerde groenten” en velerlei vissoorten; “ragout van vlees”,
ook “lams of geitevlees met chicorei of uiepijpjes”, ook “kip met aardappelen en kastanjes”,
“konijn met thym of oregano en citroen” bereid.

Zoetelarij kan lekker worden opgetafeld zoals macaronis ‘Skioufikta’ of ‘Galettes de sfakia’
met kaas bereid. “Exerotygana” zijn gebakjes met honing bereid. In gateaux zijn de
Cretenzers al evenzeer sterk om zéker te vernoemen de ‘Boureki’. Snoepen…degusteren!

Geen wonder dat Kreta als grootste eiland van Griekenland tot 48 % van de toeristen
aantrekt.

We laten je alvast uitspreken La Canee, Rethuymna, Heraklion, Lasithi…
Overal wordt bijzonder lekker brood opgetafeld, vezelrijke groetensappen, olijven en olijfolie. De toeristische bestemming verdient écht veel beter geweten te zijn, al zeker om reden van de culinaire geneugten. 5000 jaar keuken- en letterlijke geschiedenis werd op Kreta ingevoegd met granen, sesam, droge groenten, rozijnen…en niét te vergeten de honing!
De kazen zijn vaak verrijkt met aromatische plantenpulvertjes en veelal biologisch van aard; noteer de myzithra of de gravièra.

Sporend naar Brussel vind je nabij de Sint-Katelijne het Cretenzisch restaurant Strofilia,
hetzij in Eisden-Maasmechelen…Kreta… voor een voorproefje van grillmix met groenten.

Trek je van de Griekse crisis geen knijt, maar wel wat …krijt aan en trek dolenthousiast
naar het Helleense eiland…gewoonweg top in de Middellandse Zee. De reisgidsen en
video’s voor Kreta, verbeeldend de bezienswaardigheden en historie bekoren tot en met.

Het toeristisch seizoen heeft zich alvast veelbelovend ingezet. De Cretensische gastronomie is bijzonder bekoorlijk en bovendien diëtisch van aard! Allemaal mooi meegenomen.
INFO : www.incrediblecrete.gr * 06/62 59 65 46 *

Geen reacties

Reageer