Frank Craemers / 414 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

MICHELIN’lauweringen 2024

Focus op gastronomie’nocus…

****

Dus aanmeren in Antwerpen voor de voorstelling van de Michelingids 2024.

Zeg maar gerust dat de MICHELIN Gids Ceremonie Belgium & Luxemburg zopas

terecht ‘gecadreerd’ was in Antwerpen. A Room with a Zoo?

Het Flanders Meeting & Convention Center Antwerp!

Tijdens de sacrale ceremonie van de Michelin Gids werden de restaurants gepresenteerd dié één of meerdere MICHELIN Sterren behalen, met een Groene MICHELIN worden onderscheiden…of een Bib Gourmand ontvangen in de nieuwe selectie van de Gids.

****

Bij deze gelegenheid worden ook de speciale MICHELIN Awards uitgereikt.

Daarmee worden professionals in de spotlights gezet die met hun talent en

knowhow indruk hebben gemaakt op de inspecteurs van de MICHELIN Gids.

Antwerpen, de op één na grootste havenstad van Europa is een kosmopolitische

stad.  Sinds de 16de eeuw is het smeltkroes van culturen, ideeën, erfgoed en

gastronomie uit de hele wereld.  De stad staat bekend om de kwaliteit van de lokale

en seizoensgebonden producten en om haar iconische gerechten.

Al evenzeer heeft Antwerpen een breed aanbod aan bars en restaurants die

uitblinken in kwaliteit en gezelligheid.

****  Dan *-panboteren…

Sir Kwinten wordt bekroond met twee MICHELIN-sterren.  9 restaurants worden voor

het eerst bekroond met een Michelin-ster. Neon in Lier wordt onderscheiden met een

Groene Michelinster om reden van zijn bijzondere inzet voor een duurzame gastronomie.

En dan is er Hof van Cleve 2.0.  Het is een reprise’restaurant met alvast twee sterren

onder leiding van Flors Van Der Veken.  Tarbot, prei…bereidingen à la

minute…etc.  De huisstijl is onaangeroerd in het Kruishoutem met de ‘gouden’ 

en gekende, alledaagse eieren…

De nieuwe selectie voor België en Luxemburg telt 792 restaurants.

Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de Michelin Gidsen stelt overtuigd

dat de nieuwe sterrenrestaurants “de stijging van het gastronomische niveau en de groeiende creativiteit van de restaurateurs weerspiegelen. Het talent voor de terroir

wordt toenemend in de kijker gezet om lokale producten te gebruiken en meer nog

nieuwe culinaire puzzelingen te realiseren”.

De Zilte in Antwerpen en Boury in  Roeselare zijn uithangborden van de

Belgische gastronomie. Hazenrug Harlekijn, het samenspel van wijnen, en…bieren

waaronder gueuze …zijn tintelende verrassingen.

**** ça bouge…

De Michelin’gids wil al evenzeer diversiteit erkennen, onvergetelijke eetervaringen

laten inprenten en, al zeker de bevordering van jong talent.

Julien Malaisse  van Pré de chez  vous  in Bouge sleept de prijs van Jonge Chef van het Jaar, aangeboden door San Pellegrino in de wacht.  Lokale ‘ambachtsmensen’ laat

hij schitteren in zijn zaak. Mathieu Vanneste  vloeit over als Sommelier van het Jaar

met een prijs vanwege Ruffus. Wijnkennis  en persoonlijkheid geven als effect als volgt :

minder bekende wijndomeinen aan te brengen en bijvoorbeeld bier te serveren bij

het dessert.

Wel 15 nieuwe restaurants  behalen een Bib Gourmand. Vermeld label waarborgt dit

jaar 131 restaurants, waaronder 15 nieuwe adresjes…zég het alleen tegen je beste

vrienden!? Deze onderscheiding is volgens traditie een garantie voor een verrassende,

traditionele prijs-kwaliteitsverhouding.

****

De happening in Antwerpen verliep bijzonder stijlvol, zowel in organisatie als communicatie, een sfeerscheppende videovertoning.  Je kon voor sommige spreken

van ‘jassendraaierij-buiten-politiek’…Het podium betreden betekende voor de meesten

een witte of zwarte schort ‘omgord’ krijgen.  

Schitteren deden evenzeer de ondersteunende partners zoals Bluefin Tuna,

President, Evetra, Lafont…waarbij tongstrelende ‘amuuskes’ werden geserveerd.

De volledige, rubriekenlijst van Bib Gourmand restaurants met alle nieuwkomers

is beschikbaar op de website guide.michelin.com

Michelin, Mike, Micheline…met zin voor cuisine…  (fch)

Geen reacties

Reageer