Frank Craemers / 427 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Soepend en shoppend tussen verschillende culturen

Soepend en shoppend tussen verschillende culturen
Vroeger werd je bedolven onder een vloedgolf van kalenders, bureel’onderleggers, agenda’s… Anno 2016
koop je voor 8 euro de kalender ‘Feesten met de buren 2016’.
Het is een collector’s item met een mondiale schat aan informatie, recepten…met een eigenzinnige en zelfs
‘vrijzinnige’ knipoog naar de wereldgodsdiensten. Aanknopingspunt zijn de gerechten en maak je culinair
geen zorgen om het vasten uit onze christelijke traditie, beschaving en ramadan uit de moslimwereld.
Het is beslist geen couscous voor de poes! De inhoud geeft gepaste informatie als reisvoorbereiding en ook inleiding om vreemdsoortige winkels in Antwerpen, de Genkse Vennestraat of bio’winkels te besnuffelen, uiteraard een armlengte van ‘de vrouwen’ blijvend. ‘Diversiteit troef’ zegt Luc Vankrunkelsven, norbertijn van Averbode en tevens auteur van andere spirituele, inspirerende voedingsboeken. Groenten en fruit uit alle werelddelen zijn te vinden op steeds meer markten en bij onze kruideniers, zelfs de traditionele winkels. En al van yacon gehoord? Geen nood, bladerend kalenderend komen de wijsheden en weetjes zachtjes naar je toegelepeld; foto’s 12 maanden op rij.
De ontdekking is bijzonder avontuurlijk : lichtjesfeesten en lekkere familiemaaltijden, kleuren, ingrediënten en hun symboliek. Ongeveer 9000 jaar geleden ontstonden de eerste landbouwpraktijken rond het Middellandse Zeegebied en daar is, ook uit hygiënische overwegingen veel uit gegroeid.
Lekker panzicht
Roos Mestdagh fotografeerde overal in ons land religieuze en levensbeshouwelijke gemeenschappen en hun voeding : de ene keer offerande, dan cultus of cultuur… maar immer smakelijk!
Vanuit de pan doorheen de lens werd de kalender gekleurd met paprika’s, rozijnen, dadels, linzen, radijsjes..
Waarom iets eten of waarom niet? Over samen’leven wordt gediscussieerd in de media tot aan de keukentafel, op straat en nabij de slachtvloer van (on-)verdoofd slachten.
Inspiratiestof genoeg voor scholen, culturele verenigingen, incentives, personeelsdiensten… En dat feestdagen afhankelijk zijn van de maanstand… en joden de sjabbat de hele nacht doorvieren… is
reeds geweten. Verbod op varkensvlees, het varken als gouden spaarpot en ‘afvalverwerker’, de heilige koe… Hindoes als Sint-Truidense vegetariërs.
Halal’kippen worden gekweekt in voorbestemde omstandigheden. Wat is nog..euh ‘kosjer’ in onze voeding? Zelfs de opwarming van de aarde en de cleantechnogie komen ter sprake! Mahatma noemde zichzelf hindoe, christen en moslim. We horen wereldwijd in te zetten op voedselzekerheid en de planeet aarde best niet eco-sociaal te belasten.
Het Chinees Nieuwjaar spreekt misschien nog toenemend het meest tot de verbeelding in onze gewesten. Geluk zit dit jaar vervat in het Jaar van de Aap!
Gelukkig is ‘het vet nog niet van de soep’ en…vieren we graag het “Feest van de Soep”! (fch)
INFO : www.wervel.be * uitgeverij@pelckmans.be
redactie : frank.craemers@skynet.be * gsm 0474/98 37 91

Geen reacties

Reageer