Frank Craemers / 375 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Costa Brava, rotselig opwindend, vernieuwend en aantrekkelijk

Costa Brava, rotselig opwindend, vernieuwend en aantrekkelijk.

De Costa Brava wordt wel eens als de ‘essence’ van het Middellandse Zeegebied in Spanje bestempeld. De vakantiestrook is van oudsher zo gekend en vanzelfsprekend dat thuisblijvers spreken van de Costa Mosa of Alosta…omdat ze met het uitbetaalde vakantiegeld een ‘nieuwe keuken’ installeerden.
De tijden zijn veranderd! Je kan zowel een nieuwe zonneranda of sauna plaatsen…én op vakantie
gaan naar de Costa Brava.
En inderdaad de kuststrook, zeg maar de Catalaanse provincie Girona in de noordoostelijke
hoek van het Iberisch eiland huisvest de Costa Brava en de Pineu met luchthaven vlakbij.
Het gebied roemt zich over
meer dan duizend jaar geschiedenis, een eigen cultuur en olieën van de Middellandse Zee in
meerdere betekenissen…olijfolie, geuren…én “toeristsiche smeerolie” figuurlijk bij wijze van spreken. De bestemming heeft waarlijk alles mee om de gewoonte- én de nieuwe ontdekkingstoerist te bekoren. De stranden, ook de baaien van Portfou tot Blanes zijn genoegzaam gekend en de kloven met behouden begroeiing al evenzeer, om nog maar te zwijgen van de culturele en culinaire juweeltjes. Tel op : tweehonderd kilometer kustlijn, droomweer,
milde temperaturen, aangename aaiwinden en rijk divers haventoerisme voor jacht en visserij.
Avontuurlijk en veelzijdig

Meer uitdagend nog kan je terecht voor watersport met inbegrip van duiken, variabele types van
windsurfen, zeilen, bootvaren en kajakken. Vele kleine vissersdorpen en Middeleeuwse stadjes prijzen je de ‘lekkerste spijskaarten’ aan naast talrijke andere vormen van ontspanning…
trouwens iedere periode het jaar door. Verse locale produkten laten de chefs toe
om exquise gastronomische borden op te tafelen : kip met garnalen, rijst met konijn en kokkels,
gevulde inktvis en beef met zeekomkommers… ‘Croqueta de botifarra’ betekent gevuld met
Catalaanse worst en bij ‘Coca de vidre’ hebben we het over geglazuurde deegkoek met paddenstoelen en vlokken van foie gras… Vergeet de ansjovisjes en olijven niet bij het aperitief.
Gedenk El Bulli die wereldnaam maakte met folklore ingrediënten uit de bergen en de zee!
Wel 13 restaurants dragen 17 Michelin’sterren in de regio van Girona en vele eetgelegenheden
spiegen zich aan hun voorbeelden. Catalonië is overigens tot Europese Regio van de Gastronomie verklaard en Girona tot draagprovincie van Voedings- en Wijnjaar 2016.
De wijnen vertegenwoordigen, DO Emordà (!), eigen hoorwaardige labels.
Een rijk van kleuren
Vermeldenswaard is er zeker de vissers’stad Cadaqués perfect voorbeeld van Mediterrane architectuur in het hart van Cap de Creus.
Vele artiesten versterken de stad met een boheemse atmosfeer, nogal sluitend verbonden met
Salvador Dali, waarbij in Portilgat zijn woonst en atelier nu tot museum zijn ‘opgesnord’.
Toeristisch 2016 kondigt zich bovendien aan als veelzijdig verjaardags- en jubileumjaar :
50 jaar Habanera Festival in Calella, 30 jaar Peralada’s Kasteelfestival, 25 jaar Temporada Alta
en 20 jaar Marrecs met een stevige affiche aan zoutelementen. Het cultureel toerisme hoef je
er niet op een hoopje te gooien en bedoeld erfgoed hebben we al aan de Romeinen en de Grieken
te danken naast een hele reeks van latere erfgoedschatten. We stippen het Benediktijner’klooster
aan, Middeleeuwse stadjes, kastelen, forten en Joodse overlevering, werken van modernisme
en surrealisme.
De regio bied je nog vier natuurparken, vakantiemogelijkheden voor avontuurlijke en actieve
bezoekers, kustwandelpaden, golfterreinen… Drie botanische tuinen, zelfs een daterend uit
de renaissance bieden je panoramische Middellandse Zee’beelden en geuren.
Bedrijven hadden alvast de weg gevonden voor zaken-, convention en incentive’reizen.

De blauwe lucht is er ‘vastgenageld’ en de blauwe propertevlag voor het milieu en water wappert
in wel 31 stranden en marina’s van de Costa Brava.

Costa Brava…afgezoomd, maar nog lang niet afgezaagd!

INFO : Laura Moreno

Geen reacties

Reageer