Kinrooi krijgt Yacon’startbaan ingepeerd
Kinrooi krijgt Yacon’startbaan ingepeerd
*****
Op de Bommesaar in Kinrooi vlinderde een agrarisch innovatiegezelschap neer. Zeg maar ja tegen het leven…én “Yacon” tegen de nieuwbakken groente die proefmatig alvast succesrijk werd geteeld.
Yacon werd als aardpeer oogstrijp gevat zonder gewas-, hetzij bestrijdingsmiddelen. Ze heeft een friszoete smaak en kan zowel koud als warm in bijzonder veel gerechten worden gebruikt.
De nieuwe oogst heeft zich nu voltrokken, simultaan met de nieuwe naam geving van de Kinrooise promotiecampagne. De regionale economie zal er alvast wel bij varen.
Het feestelijk lanceringsmoment van de veelbelovende groente gaf
merknaam ’Tasty Yacon’ vrij, originele recepten en de website, facebook…
Fotomomenten gaven een ‘stevige boerenknol’, teler Leo Henckens,
te zien met de eerste oogst van dit jaar en er volgde een receptie met Yacon’hapjes aangereikt door Peter Cremers, traiteur buiten competitie
en backing van Carine Snijkers, hoeve- en fornuisvrouw.
Veelzijdig en diëtisch…
Kristof Das van Agropolis heette welkom en nam de tijdslijn in handen.
FoodMarketing4u wist te vertolken dat de landbouw met het produkt
dynamisch, natuurlijk, vriendelijk en landelijk in de markt wordt gezet.
En let wel : er werden ‘pickles’ voorgesteld en een bijzonder geslaagde
‘E.P.-Gin’ op basis van yacon, geserveerd met een staafje citroengras.
De Hoeseltse kok Wilfried Beliën van Foodkonzept op de Zuivelmarkt te Hasselt weet de knapperige fijnvezels te trechteren naar mooie gastronomische toepassingen. Naast zijn Will’s Magic Pickles maakte
hij de yacon al met varkenswangetjes klaar.
Limburgse bite…
PlattelandsPlus bood alvast 26.000 euro om de Limburgse consument
de lekkernij veelzijdig te doen smaken.
De Yacon is familie van de aardpeer, schorseneer en de zonnebloem.
Ze is een bron van inuline, een complex van vruchtensuiker dat
pas in de dikke darm wordt omgezet. Hierdoor kan minder vruchtensuiker
door het lichaam worden opgenomen. Enkele maanden na bewaren krijg
je meer glucose in de knol…en zelfs inspiratie voor desserts… ‘in de bol’.
De toepassingen zijn bijzonder velerlei voor horeca en particulier :
wokgerechten, om te frituren, in slaatjes, in wikkelpasta…
Naast het ontworpen logo werden receptfiches en bereidingsfiches
uitgewerkt zoals Yaconsoep met spekjes, Yacon Wokschotel
Yacon Carpaccio…enz. enz. Aan de culinaire creativiteit en spitsvondigheden zijn écht geen grenzen.
De Yacon is volgens handelsbenaming te vinden, behalve in de boerderijwinkel in een aantal Carrefour’winkelpunten in Limburg,
al zéker te Maaseik en zélfs in Kessel-Lo.
En de aardpeer…die knipoogt naar de voet van de Andes in Peru want daar kwam het weldra bekende landbouwgewas oorspronkelijk vandaan. (fch)
INFO :
* www.limburgstartup.be * en zie : www.tastyyacon.be *
redactie www.frankcraemers.be, * 0474/98 37 91
==>> http://us14.campaign-archive1.com/?u=f79684dc8e7a3997a924a8d73&id=1edb4ba9be&e=3328bc0cf4
- Posted by Frank at 02:20 pm
- Permalink for this entry
- Filed under: agriculture, Bedrijfsleven, culinair, Limburg, Toerisme
- RSS comments feed of this entry
- TrackBack URI
Geen reacties
Reageer