Boek laat gewichtloos evolueren naar ‘Bourgondisch tafelen’
Boek laat gewichtloos evolueren naar ‘Bourgondisch tafelen’
*****
Lèkker eten en toch diëtisch bezig zijn, dat is de kunst!
Al te veel mensen dragen spijtig genoeg te veel ‘gewicht’ met zich mee,
dan ook nog ziektelokkers in zich zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte…
De grote lijnen kent iedereen : vetten vooral de ‘lelijke’ beperken,
net zoals stapelsuikers afstoten en eiwitten…ja daar mogen we wat mee floreren.
In vermeld kader en perspectief schreef Erica Rutten een boek, getiteld
“De bewuste Bourgondiër’, van on’gezond naar gezond voedingspatroon”,
een uitgave van Garant, … jawel een garantielabel op zich.
Foute boel
Op de cover van het boek is de tafel rijkelijk, culinair en
smakelijk gedekt met een veelzijdig eetaanbod.
De tijden zijn veranderd, zoveel is duidelijk in de herinnering aan onze
opa’s, langs moeder’s kant boomhakker, bompa forse stadsarbeider
én…grafdelver!? Het lijkt misschien cynisch op te sommen de
aanhoudende ziekten, precies als gevolg van ‘foute eetgewoonten’
en de ‘maaltanden’ buiten spel te zetten? Keurig uitgelegd in het boek
zijn leverziekten, ontstekingsziekte in de darmen, veroudering, multiple sclerose, diabetes type II… en wat nog allemaal.
*****
Erica Rutten schreef een mooie reeks recepten uit zoals ‘havermout
gemengd met fruit van de dag’, ‘crumble’, ‘chili sin carne als lekker
zomergerecht’, ‘pastinaakspread’…
Er werd een bevattelijke seizoenskalender voor groenten, fruit en
vis toegevoegd.
Lekker eten
De belangrijkste ‘kreten’ in het boek geven aan hoe je tot
een ‘bewuste Bourgondiër’ kan evolueren.
“Kies liever voor kwaliteit dan voor buik en bulk” en “jong geleerd is oud gedaan” zijn alvast belangrijke uitgangspunten.
*****
In het boek opgelijst werd terecht een pleidooi voor plantaardige producten
zoals groenten, peulvruchten, fruit als heerlijk zoet, de veelzijdigheid aan
noten en zaden. Op het vlak van graanproducten gaat tegenwoordig
een hele wereld open. ‘Het water’, hoe vanzelfsprekend het ook moge
zijn, is van kapitaal belang voor onze gezondheid. En on-plantaardig
mag het iets minder zijn zoals zuivel, vlees, vis, eieren…en
het overdadig gebruik van alcohol te temperen.
Evolutie
Erica Rutten beschrijft in haar boek, Huug Van Gompel de evolutie van ‘eetgewoonten’.
Tijdens de overvloei naar de 20ste eeuw bleek dat 50 tot 80 % van het gezinsinkomen werd besteed aan voeding; anno 2017 is dat nog 20 %.
Uiteraard hadden de wereldoorlogen een grote impact op de voeding.
Er was hongersnood en er waren de prijsstijgingen, de handelsblokkades
enzomeer.
Er is de periode na de Tweede Wereldoorlog waarbij de export uit verre
landen weer op gang kwam. Voeding werd vervoerd door het
spoorwegennetwerk, later per boot of vliegtuig.
En wat brengt de toekomst denk je?
Het westerse voedingspatroon is niet zo gunstig blijkt uit bijzonder
veel onderzoeken. Om die reden grijpt de consument vaak terug
naar ambachtelijke lokale producten. Industrieel bereide voeding staat
soms te veel bloot aan marketing en ‘verhaaltjes over gezondheid’.
Het schept veel verwarring voor de goed bedoelende, bewuste consument.
De jongste decennia werden enorme inspanningen gedaan door de overheid,
de voedingsindustrie en de consument om voeding hygiënischer te maken.
Wetgeving, controlesystemen zoals de HACCPel, voorlichting en kennis hebben onder andere hun bijdrage hieraan geleverd.
Weten en wijs eten
Nu nog aandacht besteden aan verantwoorde voeding voor gezondheid
én…dat-het-met-de-aarde-nog-lang-moge-duren, betekent duurzaamheid!
Er zullen nieuwe en ‘retro’voedingsproducten hun intrede doen zoals
vergeten groenten, insecten- en algenkweek, Zeelandse zeewier of het aanwenden van de nanotechnologie. Er zou een onderscheid gemaakt mogen worden tussen minder en meer ’schadelijke’ bewerkte producten.
OK…dat de Belgen wekelijks frietjes op tafel willen, dan graag geflankeerd
door groenten en de voorafdag een gezonde maaltijd, hetzij de dag erna.
En onderling ‘vloekend’ eten in de darmen hoort al helemaal vermeden
te worden.
*****
‘Bourgondisch tafelen’ is met de grootste degelijkheid samengesteld, eigentijds, praktisch, maar ook bijzonder verstaanbaar ‘geestknedend’,
ideaal om in je foute voedingsgewoonten begeleid te worden.
De begrippen uit de voedingsleer zoals metabolisme in de betekenis van stofwisseling, energie en calorieën…worden bijzonder goed en bevattelijk uitgelegd.
De ‘verdoken’ suikers worden ontmaskerd evenals de verzadigde vetten,
LDL…de lelijkste dus allebei met de letter ‘L’ beginnend.
‘Toegevoegd zout’ is in regel niet nodig, temeer we over een bijzonder
gevarieerd scala aan smaakmakende kruiden beschikken. We vinden ze
hier vers, keukenklaar en zelfs ingevoerd uit landen aan de andere kant
van de wereld.
Heel wat wetenschappelijke voedingsonderzoeken worden in het boek
met gefundeerde wijsheid toegelicht.
En uiteraard is voorliggend boek gemarineerd door een indrukwekkende
bibliografie, de tijd overstijgend en decades overspannend.
Smakelijkwijs lezen bij leven en welzijn! (fch)
INFO :
redactie www.frankcraemers.be, * 0474/98 37 91
==>> http://us14.campaign-archive1.com/?u=f79684dc8e7a3997a924a8d73&id=1edb4ba9be&e=3328bc0cf4
- Posted by Frank at 07:50 am
- Permalink for this entry
- Filed under: agriculture, Bedrijfsleven, culinair, Limburg, Toerisme
- RSS comments feed of this entry
- TrackBack URI
Geen reacties
Reageer