Frank Craemers / 296 Artikels / Categorien / 11 Reacties / TWITTER / RSS feed

Abdij van het Park te Heverlee baart ‘Libertus’bier

Abdij van het Park te Heverlee baart ‘Libertus’bier
***********
Sluit je ogen én treed binnen bij de Norbertijnen in het Park van Heverlee.
Drink geblinddoekt een “Libertus” en je denkt aan een blondje,
alcohol 6,5% vol.
Niét waar!…het betreft een briljant speciaal, kruidig amberkleurig bier.
De ingrediënten zijn : water, gerstemout, tarwemout, hop, gist.
Het is heus géén misleidende indrink als je doorheen de St.Janspoort
de prachtige erfgoedsite binnen stapt.
Actueel retro’bier

Laten we éérst voor de cultuurhistorie gaan!
De ‘Abdij van Park’ is één van de best bewaarde abdij’complexen in de
Nederlanden. Sinds de bouw van de kerktoren in 1729
werd vrijwel niéts afgebroken of bijgebouwd.
Samen met de erfgoed’collecties, de interieurs en het historische landschap
is het potentieel UNESCO-werelderfgoed.
Eeuwenlang brouwden de norbertijnen van de Abdij van Park in Heverlee
(Leuven) bier voor eigen consumptie. Onder de Franse overheersing, in
1797, werden de kanunniken verplicht de abdij te verlaten.
In het jaar 1129 zond de abt van Laon op vraag van Godfried met de Baard
enkele Norbertijnen naar Heverlee.
Dank voor deze drank
Voor de productie van de bieren van de Abdij van Park worden biogranen
gebruikt. Elk bier zal zijn eigen kleur, smaak en aroma hebben.
Bij het afvullen wordt opnieuw een klein beetje gist toegevoegd waardoor
in de fles nog eens een vergisting plaatsvindt.
De bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd. De smaak kan doorheen
de jaren nog evolueren. We spreken van een abdijbier, temeer het begrip trappistenbier juridisch beschermd is en evenzeer letterlijk binnen de
kloostermuren wordt gebrouwen.
De methode van brouwen in de Abdijbrouwerij van het Park werd ook al in
de Middeleeuwen gebruikt. Er wordt van het graan een suikeroplossing gemaakt die men laat vergisten. Daarbij worden alcohol en
koolzuurgas gevormd.
Vernieuwende technologie
Sterke punten in de brouwerij’installatie zijn ongetwijfeld : de directe stoominjectie, de Meura-filter 2001, het excentrisch bomdemroerwerk, de kookketel en de daaraan gekoppelde whirlpool. Door dit laatste wordt
‘de wort’ bovenaan klaar en de kolk doet het troebele gedeelte naar de
bodem zinken. De speciale filter laat toe met verschillende graansoorten
te werken én de stroominjectie heeft het grote voordeel van water te
besparen.
Libertus is momenteel verkrijgbaar in flessen van 33 cl en weldra ook in
kruiken van 1 liter en vaten van 20 liter.
De draagvaders

Broeder Filip Noël : “Er werd beslist om de brouwerij zorgvuldig te restaureren
en op de originele plaats herop te bouwen. BW Process, een Belgisch bedrijf
gespecialiseerd in de productie van brouwerijmateriaal bracht ervaring, kennis, vernieuwende én vooràl aardelangdurende ideeën aan.”

Joris Brams : “In de Abdijbrouwerij van Park worden slechts heel kleine
hoeveelheden bier geproduceerd met lokale grondstoffen volgens eeuwenoude principes. We gebruiken uitsluitend bio-ingrediënten en
kruiden die omheen de abdij zélf groeien. Bij het brouwen gebruiken
we de seizoenen. Het graan wordt gemalen in de nabijgelegen watermolen.
Dààr kunnen de bieren ook geproefd worden”.
De jaarlijkse maximumcapaciteit bedraagt 2000 liter.
***********
De KULeuven zal in samenspraak met de stad Leuven en de norbertijnen
buitenlandse priesterstudenten in de abdij huisvesten. De algemene
diensten van de Katholieke Hogeschool Leuven nemen het Gastenkwartier
en het Provisorenhuis in. Het Museum Abdij van Park werd al in 2003
opgericht.

Bierlabel uit de bol
Het zichtbare bieretiket wordt overstegen met veel meer informatie.
Innoverend en digitaal werd het eerste brouwsel genoemd naar
Libertus.
De invloedrijke abt Libertus De Paepe bestuurde de abdij van 1648 tot 1682.
Ferme uitbreidingsinformatie kan je vatten via de Augmented Reality (AR)
als je de smartphone-app bekijkt.
Een goede ‘schuim-’ en informatielaag krijg je intuïtief bovenop.
De AR-app SnapPress kan gratis gedownload worden via de
Android of Apple App Store. Vat evenzeer Facebook, Instagram en
Twitter onder Braxatorium Parcensis.
De opening van de Abdijbrouwerij van Park, academisch gezegd
Braxatorium Parcensis, allerminst bric-à-brac…laat dat duidelijk zijn!? (fch)
*****
INFO : www.norbertijnenabdijvanhetpark.be * Telefoon: 0467/04 60 74

redactie www.frankcraemers.be, * 0474/98 37 91

Geen reacties

Reageer