Frank Craemers / 421 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Vijgen en virussen na Pasen

VIJGEN EN VIRUSSEN VOOR PASEN

Bouwverlof én… ‘iedereen met verlof’…dàt zou je toenemend
meteen geloven zo te zien in het Hasseltse straatbeeld.
Op de Groene Boelvaar zie je ‘selectief gericht blauw’, witte lakenwappers in vensteropeningen en aan de balkons… De paarse stadswachten verschijnen in duo’ of treden op in gespreide slagorde. Karige én kranige De Lijnchauffeurs…en voedings’dragers, precies meer hond’geflankeerde wandelaars vervolledigen het plaatje. Exact 3,2 km valt er te ‘flaneren’ op die kleine boelvaar.
De knotwilg aan de vepleegsters’school staat er ‘uitgeschoten’ ongesnoeid eenzaam te wezen. Peter Nulens heeft hem nà het omwaaien in zijn
eigen houtpulver ingeplant om te herkansen. De geknipte takken heeft
hij met de ‘voetjes’ in de Winter beek gezet zodat ze wortel konden schieten.
We herinneren ons die memorabele Nationale Feestdag met het Koningsdefilé in 2009 nog, weg geplenst vol ‘drasj nationale’.
De Lekker Limburgeraar had zelfs Ludo Royen, spoed’dendroloog van de N.B.S. (Nationale Boomgaarden Stichting) opgeroepen…. De afkorting hoef je niét
te verwarren met de N.S.B. (Nationale Strijdersbond) want de
‘tricolore drapeau’dragers waren vergaard op het Paleizenplein te Brussel.
Verderop staan op het Dusartplein plots een resem steenkorven. Ik vraag me af of daardoor het amfibieën’bestand zich kan herstellen. Waar blijven de salamanders en de hagedissen?
Corona’attributen
Ik fiets thuis nog enkel ‘gehelmd’ weg met de noodzakelijke attributen,
handgel, poreus keukenrolpapier met Dettol’verduning in een plastiek zakje, een aanstipstylo met screensponsje, de bankkaart…en bovenop nog een vouwmeter. En wat ‘zegt’ de reactie van de mensen op dit laatste object? Spraakzame, sociabele mensen vragen of er ‘ een traveau’ actief is…of dat ik in een essentiële sector werk misschien? Neen, ik ben ‘op postioen’ dus. Ik stelde dat het was om het volume aan gehamsterd toiletpapier op te meten of…de doorsnede van de kartonnen rolletjes. Het laat me meer sociabiliteit en studentikoziteit toe.
Hoe komt het toch dat mensen plots ganse rekken aan toiletrollen hamsteren. Een ‘Iemand deed in de broek van de schrik’!? is een gekende kreet.
Het klinkt zowaar als een anaal appèl… de psycho’somatiek van het lichaam zeg maar. Het lijkt me voer voor psychiaters onder het motto :
eet meer (Limburgs) Freud, blijf Jung…en drink een Adler, echter niét op besloten feestjes buiten koker.
Ik zie gezinnen door onze Katharina’wijk wandelen om beertjes te tellen, te fotograferen of om kaarsen te plaatsen naast tekeningen, hetzij met de kinderen
puzzel’zoektochten tot een goéd einde brengen. Verdomd spijtig dat de borden
met straatnamen zoals van Dodoens, Mercator, Vesalius…werden gestript qua betekenis.
Het zichzelf toegekende ‘spijbel’statuut van vele leerlingen blijkt ook vervallen. Alles ligt nu open voor een mondiale sensibilserende brain’matige klimaatmars! Inzichtbevordering, duurzaamheidstips…het behoud van zindelijkheidsregels
in het openbaar. Youth…go for it, want dubbelvoudig schoolvrij bestaat niet!

Er heerst al evenzeer in Limburg veel goedaardige ‘aanstekelijkheid’ onder de mensen laat dat duidelijk zijn! (fch)

Geen reacties

Reageer