Frank Craemers / 415 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Het Brussels Horta Museum in micro modus…
****
De muren van het Horta Museum te Brussel lijken
wankel. Precies daarom wordt de expositie ‘Het
terugduwen van de muren’ verlengd tot 16 januari 2022. We spreken in deze dus van een beetje ‘trompe l’oeil’, gezichtsbedrog, hetzij prachtige design’effecten. En, er is anderzijds het nieuw initiatief van het MicroMuseum.
Behangsel ingevlogen…
We spreken over een absolute primeur in de geschiedenis van het Horta’museum in St.Gillis.
Het biedt gedurende ruim twee maanden zijn ruimtes aan vijf Europese kunstenaars aan. Vier kamers worden in het museum onder handen genomen met
‘behang’ dat ontworpen is om perfect in overeenstemming te zijn met het werk van Horta en
met ‘zijn huis’. Sinds 2020 wijdt men het thema aan ornamentiek. De behangsels werden, speciaal voor deze gelegenheid vervaardigd door Atelier d’Offard in Tours (Frankrijk). De PME is gespecialiseerd in historisch behangpapier. De creaties worden uiteraard geplaatst in de vertrekken van het huis en het atelier die niét de originele behangsels ‘dragen’ : het bureau van Victor Horta, zijn rookkamer, de kamer van Simone Horta, haar boudoir.
Het MicroMuseum
Dan is er nog die nieuwigheid : heel binnenkort kan de bezoeker op het einde van de rondgang het MicroMuseum ontdekken. Hoe zit dat in elkaar? De micro’tentoonstelling richt zich op een minder gekend deel van het museum. Inhoudelijk zal het gewijd zijn aan het verzamelen van gietvormen en ijzerwaren. Er zijn dan ook de verschillende fasen van de bouwplaats te zien en al evenzeer de bijbehorende werktuigen.
Het is een gelegenheid om elementen van de slotenmakerij te ontdekken en afgietsels door/van Victor Horta die voor de gelegenheid uit de reserves
zijn gehaald.
Musée Horta haalt stelselmatig alles uit de kast en de… la!? (fch)

Geen reacties

Reageer