Frank Craemers / 416 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

De Einstein’telescoop voor Sardinië of de Limburgse Euregio Maas-Rijn

DE EINSTEIN TELESCOOP VOOR SARDINIË OF DE LIMBURGSE EUREGIO MAAS-RIJN
Limburg is een mogelijke locatie voor de bouw van de Einstein Telescoop (ET). Het gaat om een hoogtechnologisch miljardenproject met hoge eisen voor de vestigingslocatie. Naast de Euregio Maas-Rijn komt ook het Italiaanse Sardinië in aanmerking. Om de Vlaamse kandidatuur te versterken en meer inzicht te krijgen in de technische, financiële en juridische details van het project, heeft Vlaams minister van Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits via FWO-Vlaanderen een projectmanager aangesteld.

“Uiteraard kijk ik samen met Limburg met veel interesse naar de Einstein Telescoop. Het is een uniek wetenschappelijke onderzoeksinfrastructuur met een internationale uitstraling. Ook het economisch en wetenschappelijk belang voor de regio en bij uitbreiding gans Vlaanderen is niet te onderschatten. Ik heb een projectmanager aangesteld die de Vlaamse kandidatuur financieel, juridisch en technisch zal voorbereiden. Op basis daarvan zal Vlaanderen haar ambitie en kansen zijn als medecoördinator voor de bouw en exploitatie van de fameuze Einstein Telescoop technisch en wetenschappelijk onderbouwen.” – Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits

Het drielandenpunt België-Nederland-Duitsland bij Limburg is nog steeds een mogelijke locatie voor de bouw van de Einstein Telescoop (ET). Samen met het Italiaanse Sardinië maakt de Euregio Maas-Rijn kans om het unieke hoogtechnologische miljardenproject binnen te halen.

Het gaat over een grootschalige onderzoeksinfrastructuur die gedurende 50 jaar het universum zal bestuderen aan de hand van zwaartekrachtsgolven. Met het nieuwe ruimte-observatorium hopen wetenschappers ook meer inzicht te krijgen in donkere materie en energie. Daarvoor is extreem gevoelige en hoogtechnologische apparatuur nodig. Het laboratorium zal grotendeels ondergronds gelegen zijn en 30 km aan tunnels omvatten.

Vlaamse succesfactoren
Naast de Euregio heeft ook het Italiaanse Sardinië belangstelling in de telescoop. De vestigingslocatie met de meeste succesfactoren zal het project binnenhalen. Eisen zijn een stabiele bodem met weinig verstoring van de omgeving. Maar ook de aanwezigheid van expertise en kennis vanuit onderzoeksinstellingen, en bedrijven die mee de technologie en bouw kunnen realiseren, spelen mee.

Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits heeft via FWO-Vlaanderen een projectmanager aangesteld die samen met onderzoekers en bedrijven zal instaan voor het voorbereidend werk dat komt kijken bij het ESFRI selectieproces. Het doel is de Vlaamse kandidatuur te versterken door alle financiële, juridische en technische details die bij de bouw en exploitatie van de telescoop grondig uit te spitten.

De differente Euregionale, stabiele geografie heeft zo zijn voordeel! (fch)

Geen reacties

Reageer