Frank Craemers / 421 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Het ‘Limburgs Volkslied’…eeuwig ruisende eiken in KINROOI

****

In Kessenich nabij Neeritter mag je uitzonderlijk ‘letter’lijk

te kort door de bocht gaan. We spreken over de toeristische

overvloeigemeente KINROOI ter hoogte van de Lakerweg en

de Kasteelstraat. Limburg telt ‘amper’ 265 kastelen en 

‘Borgitter’ in de Belgische noordoosthoek is er een van.

Precies daar werd het ‘Limburgs Volkslied’ een prachtige

hymne, gecomponeerd door Gerard Krekelberg. 

Misschien bengelden zijn voeten wel in de Itterbeek op dat

ogenblik. Feit is wel dat er, vogelkundig niét zo eenvoudig, een

‘landingsplaats’ was voor een nachtegaal. Hij heeft kortgrassig, open veld nodig.

Titelvoerend Burgemeester Jo Brouns zag nabij de open akker een mogelijkheid om een kunstsymbool aan te brengen én, …dat kwam er.

Oeroude eiken vellen én…”noten”bomen planten, – heb je ‘m? – bleek geen oplossing. 

Wiegende noten

De noten vallen nu in KINdeROOI voortijdig uit de bomen…zowaar een gevolg van de gunstig evoluerende beleids 

‘climate change’… 

Zie op de locatie : bengelende  muzieknoten tegen de eikenstammen, zitbanken, een QR-code om auch niet-Limburgers te helpen zingen, een  informatiebord met picknick’plaats… 

(Limburgse vlaai nà handwas uit het vuistje (!) aanbevolen?)  

Vlakbij hoor je de engelen zingen, de ruisende populieren en  ‘de koeien loeien’ op een melkveebedrijf – 

stond echter niet op de directiepartituur – mèt crèmerie in de top-7 van Limburg.  

De opening afficheerde een speech van Burgemeester Wim Rutten, Gouverneur Jos Landmeeters en Schepen Mark Hoedemakers.  Laatstvernoemde stipte de Maasoverschrijdende verbondenheid aan.  In de oplijst hoor je de gemeenschappelijke dialecttaal, het OLS (Oud Limburgs

Schuttersfeest), de Veldeke’dialectverenigingen, de verankerde fanfare- en harmoniecultuur,het streekverankerd lekker eten en drinken… het karnaval en andere volkscultuur. Die eeneiige tweeling sinds 1830 Limburg werd immers 

vanaf 1839 een tweeëige tweeling door de 31 Artikelen van Londen.

Limburgs grenspalend?

Een kruising tussen de fanfares St.Isidorus (Molenbeersel) en de Vriendenkring (Kessenich), ook Maasgalmkapellers vertolkteninstrumentaal het Limburgs Volkslied. Ze vertoonden zich met zonblinkende muziekinstrumenten in waardige, uniforme outfit.  Na afloop bleek hun “embouchure”  even sterk  toen ze…  de lippen tegen een glas 

Vinkenbier zetten. 

Het Limburgs Volkslied werd rond 1890 geschreven door de in Neeritter  geboren GerardKrekelberg en had oorspronkelijk als titel ‘Limburg mijn Vaderland’. Henri Thijssen schreef de muziek bij dit gedicht. Hij was de dirigent van het KoninklijkRoermonds Mannenkoor dat dit lied voor het eerst zong in 1909.. Een rust is ook muziek!Het gezegend plekje van compositie kreeg nu een  landmark-kunstwerk, gerealiseerd insamenwerking met Mosa-RT, dus begin maar :‘Waar in ’t bronsgroen eikenhout, ’t nachtengaaltje zingt. Over ’t malse korenveld, ’t lieddes leeuweriks klinkt. Waar de hoorn des herders schalt, langs des beekjes boord…” Ontwerper Paul Carton realiseerde het kunstwerk samen met leerkrachten en leerlingen,nota bene uit de beide Limburgen.  Ze brachten het idee tot leven. Er werd gewerktmet cortenstaal en eikenhout om zitbanken in de vorm van muzieknoten te maken.Een gigantische notenbalk hangt tegen de ruwe, gegroefde, dus gezonde eikenschorsen

met de aanzet van het bijzondere lied.  De genners van de gemeentelijke, technische

dienst verankerden de banken en hesen de notenbalk hoog in de mastodonten naast

de beek.  De fietser of wandelaar die langs deze sfeervolle plek passeert zal beslist 

spontaan haalt houden  om te genieten van het uitzicht in breedhoek, te üchteren ente sâjelen. Neuriën, fluiten of zingen mag : ‘Daar is mijn vaderland, Limburgs dierbaar oord’.Nogal wat Limburgers hebben de tune reeds op hun “toekelaar’ of iphone gezet sindsde ‘binnenlandse’ splitsneiging niet zo lang geleden.  Vlakbij is een infobord met QR-code en deuitvoering van het Limburgs Volkslied door Maarten Cox; de tekst is trouwens op hetbord afgedrukt.  Vlakbij het fietsknooppunt 20 mag je besluiten hetgeen menigdirigent op het hart drukt : ‘Ein röst is auch mëziêk!’ (fch)INFO : www.kinrooi.bewww.visitlimburg.be *

Geen reacties

Reageer