Frank Craemers / 429 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

TAPIACO…

In Antwerpen de kat de bel en…  de beeldenaar uithangen… 

*****

Kleurigheid, aantrekkelijkheid, veelzijdigheid…dàt kenmerkt de kunstenaar

Willi Smeuninx uit Antwerpen.

Prachtige objecten sieren de tafels en de wanden, sprekende foto’s om in te bijten,

althans omdat ze het bord, ‘de teloor van de sinjoor’ hoogwaardig culinair verrijken.

Zo mocht alvast blijken bij  gelegenheid… van een surfende, onthaastende

vernissage met persmoment.

Collegae-kunstenaars in Europese en zelfs intercontintentale draaggolf

waren aanwezig.Daarnaast vertoefden er verwanten, familieleden, clusterenten…,

met “permissie” gezegd levensgenieters voor schone kunsten en levensgunsten.

**** In Den Bell

Ze is ronduit  fascinerend, kleurrijk en beklijvend….die Lucullus’tentoonstelling.

In een horecazaak eet je uiteraard met waarlijk àlle zintuigen en eigenlijk ook wel

van het interieur en de muren, dat al zeker in Den Bell te Antwerpen.

Een ronduit briljante keuken word je terplaatse  opgetafeld, pure vlekkeloosheid,

uitgaande van de ingrediënten, de professionele bereidingen en keurig warm.

Speel het oriëntaals, Mediterraan, veggie,… of via een goede Belgische biefstuk

met frieten of Vlaams zoals stoofvlees… behoorlijke variëteit volgens keukenidealen

zijn er troef met knipoog naar de optimale horeca-hygiëne.

**** De veredelde ‘bierviltjes’kunstenaar…

Je mag het Boudewijnsteegje te Antwerpen inschuifelen om er een hemels onthaast

gevoel te krijgen.

In Eetkaffee Den Bell werd voor onbepaalde tijd een aantrekkelijke tentoonstelling opgezet

met als cloche’benamingen : “Het laatste avondmaal” en “Pateekes met afgeronde

vierkanten”.De huidige selectie aan werken verwijst naar culinaire genoegens met

knipoog naar het opperst aan te bevelen horeca adres.

‘Het Laatste Avondmaal’ omvat een aantal werken dat tot stand kwam in de context

van ‘De Wolkenbreiers’.Het is een Antwerps kunstenaarscollectief dat onder genaamd

thema vorig jaar een groepstentoonstelling hield.Daarvoor maakte Tapiaco een aantal

foto’s van bereide schotels. Hierbij werd de klemtoon gelegd op de denkbare relatie

tussen vierkant en cirkel.  Het is een onderwerp dat kunstenaar Willi Smeuninx  

al zijn hele artistieke loopbaan, intrigeert.

Dan is er de reeks ‘Pateekes en Afgeronde Vierkanten’… Dit ‘verhaal’ verwijst naar de

patisserie waartussen de jonge Willi opgroeide.De ’neerslag’ van het beslag zijn nog maar eens graag

sprankelende foto’s, ditmaal van banketgebak, maar stylistisch afgerond met een ‘Afgerond vierkant’, zijn

artistieke signatuur als het ware.

Over Tapiaco en ‘zijn werk’ valt veel en graag geestknedend, invoelend en inlevend te lezen op de  website.

**** Permanente tentoonstelling 

In Eetcafe Den Bell te Antwerpen raakte de nieuwe tentoonstelling inmiddels succesrijk bekend.

De aanleiding tot dit gebeuren is 3-ledig. Beeldend kunstenaar Tapiaco stelde er zijn project

‘Het Graf van de Onbekend Kunstenaar’ voor. Je kan er diverse maquettes en beeldmateriaal

bekijken. Jaren werd aan vermeld project gewerkt. Het is de bedoeling om dit object in één of meer van de

vooropgestelde vormen te realiseren.Het kan in een stedelijke omgeving, hetzij op een begraaf- of

ontmoetingsplaats, of nog in een artistieke omgeving.

Reeds acht jaar geleden werd ‘de couvert’ in Eetcafe Den Bell gelegd voor wisselende, permanente

tentoonstellingen.Er is immer een link met de gastronomie, aldaar met hoofdletter te schrijven (!),

waarbij de vormentaal rond het thema Afgerond Vierkant de rode draad vormt.

De huidige presentatie wordt vervangen door een nieuwe reeks werken onder de naam “Lucullus’.

Tapiaco…is 80 jaar geworden, zijn schuilnaam is Willi Smeuninx, reden genoeg om de taartjes aan te snijden, 

zodat het gebeuren een extra dimensie krijgt.

***** Vierkant-met-hoekjes-rond(af)?

Willi Smeuninx, alias Tapiaco werd in Hasselt geboren, maar groeide op in Beringen als zoon

van een meester-banketbakker.  Later zou ‘de kunst’ zijn loopbaan richting glastechnieken ambachtelijk

en creatief beïnvloeden. De eigenschappen bij de behandeling van suiker zijn overigens nauw verwant

met die van glasbewerking., hetgeen finaal tot een vervloeiing van de inspiratie zou leiden.

In 1962, na de aanvang van zijn artistieke studies behaalde hij op het Internationaal Patisserie Festival

in Hasselt een speciale vermelding en ereprijs in de categorie Decoratie.

Dan was er de studieperiode aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Architectuur en Toegepaste Kunsten,

twee zomers als tabaksplukker in Canada, annex tentoonstelling en trip in de V.S., Euro-Artes in Antwerpen, 

Praag en…zijn huwelijk.  In 1997 is er de uitdaging in het kader van ‘Pontes’, een

internationaal kunsten- en muziekfestival onder auspiciën van U.N.E.S.C.O. in Praag.

Later volgen inspiratiebronnen uit de natuur en de dagelijkse omgeving. Meer en meer maakt hij gebruik

van digitale fotografie om zijn waarnemingen en interpretaties bij wijze van document vast te leggen.

Invullingen van tafelgenoegens dienen zich aan als een rits ongebreideld beeldmateriaal.

Er volgt een verzameling die past in het kader van desserts en meer bepaald van patisserie.

Ooglik in Den Bell ‘de Pièce Montée’… soezen aan elkaar ‘gelast’ door gesmolten suiker,

ook ‘Croquembouche’ genaamd en…wie weet kortelings : de Croquempine, de Limburgs-Kempische krok?

Djingle Bells… culinair, rondhoekig, krokant en smeuig… Willi Smeuninx. 

Zeg maar Tapiaco!

INFO :  www.tapiaco.eu,  *  Tapiaco Foundation v.z.w. & Eetkaffee den Bell * Antwerpen

Geen reacties

Reageer