Frank Craemers / 423 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

AMERIKA EINDELIJK ‘GESPLITST’ EN ONTDEKT…


“Amerika zoals het is” dàt is de titel van een boek neergevlijd door Tom Vandyck… en méér nog ‘De gespleten geschiedenis van mijn land’.
 De verankerde journalist, gehuwd met een Amerikaanse lady pakte via uitgeverij ‘Vrijdag’ het land in wel 14 hoofdstukken tussen.

Het boek heeft een bijzonder hoge belevings- en inzichtbevorderende waarde waar oppervlakkigheid ver zoek is. Te lezen valt hoe de service in de supermarkt in de VS anders is dan bij ons, uitgaande van zijn woonplaats Boston. Met het notaboekje op het lijf geschreven.  Er zijn de tientallen

wonderbaarlijk exotische zenders, de rijke geschiedenis en actualiteit  keurig en vrolijk  uitgediept zoals het Tea Party-schip. Resident alien…zo zou je de verblijfsstatus van de auteur kunnen noemen.  Hij heeft Amerika doorkruist met een menggevoel van liefde, verwondering en ontsteltenis.  Hij overmande alligators in Florida en een blizzard in Boston, winkelt in de gigantische Mall of Amerika en dwaalde door
New Orleans na orkaan Katrina.  Bij de verkiezing van Obama zat hij ‘Yes we can’ op de eerste rij.  Werd Amerika nu eindelijk ontdekt door,  -eerbiedig bedoeld – een schizofreen?  Tom vadert in de VS… Hij constateert dat de Amerikanen ook zélf niks begrijpen van hun ziekteverzeke-kering of vastgoedlening.   Vanaf dàn begint hij zich steeds meer resident en minder alien te voelen.  Label hem als “een echte Amerikaan”!
In het degelijke leesboek werden stuk voor stuk boeiende hoofdstukken opgelijst  over Minnesota, Jezus redt, ‘Ons Soort Mensen’,
Een Golf van vernieling, Dollars behoren te rollen…In ‘Burgers, biefstuk en barbecue’ poneert hij dat je in Amerika wel degelijk goed kan eten… als je maar niet halsstarrig wil eten zoals hier thuis. … en dàt nadat ze New York en Las Vegas, Yellowstone en de Grand Canyon, Disney World en Hollywood hebben gezien.  Reizigers en verblijvers  vergeten al te veel door de Amerikaanse films en televisieseries dat ze wel degelijk op een andere continent zitten. Amerika is een land an immigranten en al die lui hebben hun eigen keuken meegebracht.  Steak eet je in Amerika in een speciaalzaak, een steak house. ‘Vakantie in eigen Belgenland’  maakt de auteur nostalgisch en niet langer bedrijfsblind.  Géén Stars en Stripes, wel driekleurige en Vlaamse vlaggen.  Zijn devies : ga een paar jaar in het buitenland zitten en dan begin je in te zien hoe overweldigend groen België is en de Antwerpse  Groenplaats veranderd is met al evenzeer het Astridplein en het Centraal Station.  Gelieve de man niet te stalken, maar toch tomvandyck.usa@gmail.com; www.uitgeverijvrijdag.be  (fckh)

-> redactie : www.frankcraemers.be; 0474/98 37 91

Geen reacties

Reageer