Frank Craemers / 418 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Internationale Halfvastenstoet te Maaseik

Zondag  10 maart 2013 trekt in Vorstendom Maaseik een van de magnifiekste cavalcades van het Maas-Rijgebied door de stad.    Het wordt een ware triomftocht voor Vorst John, de Grootridders van het Heilig Wammes, Prins Peter VI en Jeugdprins Joppe I.  Precies die folklore wordt sinds 1865 in ere gehouden. ‘Halfvasten vieren’  is de verheugende drijfveer  voor  de ruim 2211  deelnemers, jonglerend met muziek, kleur, beweging en kanavaleske humor.  Uitstekende grote harmonieën, maar ook “zate roffelharmoniekes” ondersteunen de sfeer tussen de wagens en  de groepen.  De karikaturen aan Einzelgängers spelen in op de politieke actualiteit.  De prinsenwagen wordt gebouwd in het grootste geheim, pas daags voor de stoet aan de Prins getoond, maar nooit bewaard.  De week  na het  halfvastenkarnaval wordt de wagen zélfs  in brand gestoken. Ook de jeugdprins krijgt pas last minute zijn mooie wagen te zien.  Ook de Raad van Elf heeft zijn eigen unieke wagen.  Deze werd beschilderd door de Karnavalskunstenaar Jan Bustin met zeer originele ‘gezichten’ van  de leden van de Raad van Elf.  Uit historisch liefdadigheidsoorsprong  worden ‘tonnen’ karamellen naar de toeschouwers geworpen.  Vroeger deponeerden de burgers giften en gaven die na het feest “aan den armen” konden worden bedeeld.  De weersprognoes is goed, dus wordt de Halfvastenstoet in Maaseik gezellig druk en leuk… te beginnen vanaf 14u11.  Enkel Limburgse karnavalsmuziek zal de ether worden  ingestuurd onder het motto Maaseik Alaaf!   (fch)

INFO :  Marc Smeets  Tel. 0032 – 89 56 63 52; www.heiligwammes.be
->    redactie : www.frankcraemers.be; 0474/98 37 91
:

Geen reacties

Reageer