Frank Craemers / 421 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Kadinsky, Russich, Brussels én…abstract!

Een wereldomvattende tentoonstelling “Kandinsky & Rusland” kon in het Museum voor Schone Kunsten van
België te  Brussel worden geopend.  Tot einde juni zullen werken uit musea, zelfs uit St. Petersburg en privécollecties ons gezelschap houden op basis van schilderijen, muziek, volkskunst  enzomeer.  Als “abstract” moeilijk voelt dan worden vormen en kleuren met Wassily Kandinsky  beslist voelbaar, smaakbaar en aangenaam waarneembaar.  Hiervoor koppelde hij zich  los van de natuur en kon hij met kleuren een veelzijdig loopje nemen.  De tentoonstelling te Brussel  gaat over zijn Russische periode van 1900 tot ’22.  De kleurrijke
beweging verruimt de afbeelding in een verhaal waarin mythe en feeërie, fantastische legenden, indruk en waarneming, literatuur en muziek zullen versmelten, zéfls met knipoog naar  de icoonkunst.  Kandinsky was
beslist een veelzijdig en veelkleurig kunstenaar.  Meer dan 1OO aquarelachitge kleurpotloodwerken worden
getoond.  ‘Schilderij met cirkel’, het eerste volledig abstracte kunstwerk uit 1911 neemt een centrale plaats in.
“De Blauwe Bergkam” is de titel van een schilderij, evenzeer  een motief dat  bij de kunstenaar regelmatig terugkomt.  Het weerspiegelt precies de  “ontplofte” vorm die samen met de felle, harmonieuze kleuren uitmondt
in de ontstuimige energie van het doek. Heel de kleurmassa versmelt voortdurend tot een samenhangend weefsel.  Er is het bijzonder belangrijk theoretische werk ‘Über des Geistige in der Kunst’.  Hij vergelijkt er het ontwaken van de ziel met het zien van een  zwak lichtpuntje in een grote zwarte cirkel!  Het gekoppelde werk heet “Zwarte vlek”.   De kunstenaar had ook banden met de vertegenwoordigers van het symbolisme en de avant-garde vandaar de veelzijdigheid van de artistieke omwenteling die hij heeft veroorzaakt.  Kandinsky was een veelzijdig geniet! (fch)
INFO :   ; tel. Tel:  +32 2 508 33 33;  www.expo-kandinsky.be;  reservation@finearts-museum.bex
->    redactie : www.frankcraemers.be; 0474/98 37 91

Geen reacties

Reageer