Frank Craemers / 416 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Nieuwe vruchtwortel verruimt landbouwculinair aanbod

Nieuwe vruchtwortel verruimt landbouwculinair aanbod.

Een nieuwe voedingsknol, ‘de yacon’ streek neer in velden bezijden Agropolis, Maaslandse gewijde toekomstgrond. De arbeidsintensieve aanpak van het bedrijf Henkens-Snijkers heeft zijn vruchten doen oogsten. De bereidingen die, KVLV’kookboekgewijze door Carine werden gepresenteerd openen restaurant’veroverende mogelijkheden. Culinair puur top hetgeen er met vaste hand werd opgetafeld : een voorgerechtje met yacon’blokjes, wat groente’variatie en spekjes, een yacon’soepje én…een bereiding met yacon’mousse en crudititeiten, ook snoekbaars.
Dit toeristisch seizoen 2016 heeft de bedoeling Kinrooi via de restaurants te ‘verzadigen’. Daarna zal de polonaise zich op gang trekken in Limburg, Vlaanderen. Geen twijfel dat het prachtig landbouw-voedingsprodukt in de ‘traiteur’smaak zal vallen. De uitdagingen tot recept’creatie tijdens een degustatie’moment kondigden een nooit ending story aan.
Veelzijdig fornuis
Leo Henckens stak zijn know how, veel werklast, aandacht en geloof alvast in een proefveld van 10 ha. Hij plukte vier ton voor huisverkoop op de Bommesaar en
bracht een deel onder de radar van Noliko te Bree. De research’vloer voor produktonwikkeling van de vermelde zakenpartner toonde zich enthousiast. De groente laat zich blancheren, keurig mousseren, verhitten en blijft toch lekker krokant. Het vruchtsel heeft een mooie dichtheid van structuur en bevat een suikercomplex.
De Kinrooise groenteprimeur laat mooie smaakvervloeiing toe voor combinaties in gerechten allerlei. Je kan ze rauw eten wegens de zoete tint, knapperigheid en
dankbare textuur. Yacon kan gewokt of gebakken worden. Diëtisch staat de
vruchtknol hoog aangeschreven. De inuline zal als stapelsuiker in de dikdarm worden afgebroken. De vruchtensuiker met beperkte calorieën heeft dan een ‘afslag’ gemist voor dikworderij. De knol laat zich goed bewaren – niet te lang liefst! – op een koele plaats, want het gezondsvoordeel verliest dan aan waarde.
Kinrooi overstijgend
Verrassings’chefs zijn graag vernieuwend en grensverleggend om hun eetgasten
te bekoren, bijvoorbeeld in een bereiding met langoustines en ook de betere bio-winkels hebben de yacon in aanbieding.
De “gewasbeschermingsmiddelen” kunnen we, met knipoog naar deputé Inge Moors als volgt oplijsten : het Proefcentrum voor Groenteteelt, Noliko,
de KULeuven, het Groente-Innovatiefonds en SALK/Provincie Limburg, ook
de Vlaamse Overheid. In termen van productie en verwerking speelt de groenteteelt een belangrijke rol in de Limburgse tuinbouw.

Het gewas komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Peru. Er wordt gefluisterd
dat voortrekker Leo Henckens actueel panfluit leert spelen en zinnens is
volgend jaar nog een tweede proefveld aan te leggen.
Yes, we yacon in Kinrooi (fch)

INFO : leohenckens@telenet.be * Hubert Brouns; voorzitter Agropolis Kinrooi.
REDACTIE : frank.craemers@skynet.be * gsm 0474/98 37 91

Geen reacties

Reageer