Frank Craemers / 375 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Residelco doet jump naar bio’olijfolie!

Residelca doet jump naar bio’olijfolie!

Het Andalousische stamboek’paardenbedrijf uit Kessenich heeft zich
gelanceerd in het domein van de olijfolie, de bio’versie nog wel.
Het betreft een bijzonder verfijnde olijfolie in het hogere smaakoctaaf.
Bij het ‘naakt’ proeven mag je hem precies als een delicieuze wijn zelfs even ‘inwalsen’ in de mond. Aansluitend ervaar je een smaakomslag,
een heel aangename sensatie van authenticiteit.
Zie dan nog dat hij terecht wordt gecommercaliseerd in een speciaal ontworpen
keramieken fles voor karakterbehoud. Het logo en de marketingelementen
geven aan dat de ‘vlag de lading’ hoort te dekken.
(In deze hebben we het niet over het dekken van de paarden, alhoewel ook onder dezelfde Andalousische vlag!).
Andalousië
In de heuvels van Andalousië in Spanje bevindt zich de olijven’plantage ‘Residelca Olivos’ in een prachtig cultuurlandschap omgeven door wilde rozemarijn, amandelbomen en perenbomen.
Het bedrijf produceert er op ‘biologische wijze’ met als resultaat
een verfijnde, premium extra vierge olijfolie met bovengenoemde aroma’s.
Tel op 1 % biologische olijvenplantages vandaag de dag in de Middellandse Zeeregio. De olijfboom is in die Mediterrane contreien al meer dan 7000 jaar befaamd. Het voortspuitende natuurlijk voedingsmiddel geeft steeds meer
geheimen prijs. De kennis terzake nam de jongste 10 eeuwen toe en temeer :
er worden alsmaar nieuwe effecten van olijfolie op onze gezondheid ontdekt.
De consument trekt steeds meer de kaart van puur natuur.
Hij wil een product dat vrij is van gentech, chemische en synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen.
De ‘Residelca’olie wordt gewonnen volgens oude ritmes en tradities en toont
zich daardoor vol en vlezig van smaak. Hij wordt verkregen uit de eerste koude
persing zonder forcerie waardoor de smaak en voedingswaarden ongeschonden
blijven. De enige behandelingen die de olijven ondergaan zijn wassen, decanteren, centrifugeren en filtratie.
Keramische en andere traditie
Vroeger werd olijfolie in keramische vazen opgeslagen om zo de negatieve weersinvloeden te beperken. Een goede fles houdt de olie koeler en…het licht buiten. Een goede bewaartemperatuur is tussen de 14° en de 18°.
Stel gerust dat de lelijke LDL’cholesterol niet voorkomt in olijfolie, maar
de aan te raden enkelvoudige onvezadigde vetten bevat. Inhoudelijk zijn er
anti’oxydanten die kanker’preventerend zijn. Het Mediterraan voedingspatroon
waarborgt een lager lichaamsgewicht en vetpercentage bij kinderen.

Het te Kessenich gevestigde en, in Andalousië ‘verankerde’ kweekbedrijf van
Kartuizerpaarden toonde zich bij de lancering in bijzonder goed gezelschap :
Limburgs bio’bier Alfa, ambachtelijke hammen en kazen van de Smakerij,
thee, koffie, honingprodukten…met voedingswetenschappelijke omkadering.
Gitaarvirtuozen en Jiri zorgden voor een muziakale “flamenco-omlijsting”.
De rondvlinderende Sylvia Tonnaer, – van symboliek gesproken – had een
overheerlijke gazpacho’soep gemaakt, koudweg gepakt in al haar (h-)eerlijkheid.
Er kon kennis worden gemaakt met de film “Horse Of Kings”, winnaar beste
documentaire op het Equus filmfestival te New York 2015.
En nù in galop : er zijn gigantisch veel recepten beschikbaar om te koken met olijfolie, zowel met traditionele gerechten uit Brussel, Vlaanderen als Wallonië. Pluk de fiche van Maaspaling, ossestaart op Brusselse wijze, hazerug met jeneverbessen…

Pluk vooral de zon’neerslag in huis aan het fornuis! (fch)
INFO : Frans & Sylvia de Rooij * 00 32 0495/21 03 22
redactie frank.craemers@skynet.be, * 0474/98 37 91

Geen reacties

Reageer