Frank Craemers / 375 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

‘Puur Limburg’ dragtig van grondeigen menu’s..

‘Puur Limburg’ dragtig van grondeigen menu’s…
*****
Hangen we de kiwi’s daarom in de kerstboom of droppen we de uit Israël aangevlogen aardbeien in de sneeuw? Neen, want verandering van spijs laat eten. Toch mag
Limburg en bij uitbreiding ’s lands globalisering voor producten van eigen bodem kiezen.

Met de campagne ‘Eet meer Limburg’ wil Deputé Inge Moors komen tot grotere
beetvastheid in elke aardkluit binnen de zo verscheiden landstreken Haspengouw,
Limburgse Kempen en Maasland. Voor het derde jaar op rij worden lokale landbouwprodukten onder de winterse aandacht gebracht.

… en het menu bulkt van de Limburge(r)lijkheid : toastje met geitenkaas en rode biet, tartaar van forel met mousse van mierikswortel, preitaartjes met spek/entrecote met champignonsaus, gratin van
aardappel en knolselder, salade van veldsla, peer en witloof… De zoete finale vind je in kaastaart met blauwe bessen en coulis van rood kleinfruit. Voor bij de koffie reken op smaken van Limburg in pralines en Hasseltse speculaas. Een Limburgs roodwijntje en een perenijswijn vrolijken de maaltijd op. De hotelschool van Hasselt verzorgde alvast de ambassadeurslunch.
En is tegen Kerstmis evenzeer eend en ganzelarij in Limburg te vinden, ook wild en gevogelte.
Limburgs neuzen…
Met de eindejaarsperiode in zicht werd een feestmenu samengesteld met producten
van eigen bodem. Zowel particulieren als de horeca kunnen zich lanceren in een menu
waarbij veelzijdigheid, kwaliteit en diversiteit van de streekproducten aan bod komt.
Precies de basisgrondstoffen worden aangeboden in een handige box vergezeld van
een duidelijk recept, menukaart en informatie over de herkomst van de produkten.
Wel 40 producenten engageren zich voor wel 30 producten duurzaam, economisch
en sociaal aan te bieden.
Schools verder boeren

Als sterke oefening werd door studenten hotelschool en -docenten te Hasselt een ‘ambassadeurslunch’ gepresenteerd.
En het weze gezegd : het menu mag worden verspreid naar alle gastgenders
die zich ‘geroepen’ voelen te Limburgse lande! Pluk het weekend eerstkomend de SJIEK
uit het Belang van Limburg met een inspirerend artikel; handtekening Liesbeth Hobert,
culinaire journaliste in vele velden.

De ‘beetvastheid’ in elke aardkluit laat toe Limburgers bewust te maken van de verscheidenheid aan produkten van eigen bodem. Limburg heeft het alvast geweten met de korte keten.
Kortbij in de box
Tien boerderijwinkels en twintig shops in Limburg krijgen het label ’Puur Limburg’ aan de gevel. Je kan er in koelteketen produkten kopen rechtstreeks uit het veld of van de boom
geplukt. Let op de coming yacon! Twee jaargangen werd de knol uit Peru geplant en ook
hij zal weldra weer worden opgetafeld en het bord sieren. Het eindejaarsmenu kan er feestelijk mee worden verrijkt en de Limburg’recepten dienen zich spontaan en creatief aan.

De organisatie ‘Puur Limburg’ tracht dit jaar 200 paketten, goed voor 800 maaltijden te verkopen. Voor de prijs van 75 euro krijg je meteen 44 produkten voorgeschoteld
waarmee je 4 royale feestmalen kan bereiden. Er zijn 9 afhaalpunten en je kan bovenop
nog een pakket met lokale wijnen of bieren kiezen. Al evenzeer kan je ervoor terecht
in de hoevewinkels onder het motto… ‘ga niet op een ander, maar naar Sander!’ …Dragt.
De basisprodukten zijn af te halen op 23 en 24 december op de verschillende locaties.
En er kunnen ook cadeaupakketten ineen worden gekunsteld! Alle plimpburgers mogen er nu voor gaan!

En Inge Moors ging er spoorslags voor in het spreek- en eetgestoelte om het gebruik van hoeve- en streekprodukten aan te moedigen. (fch)
******
INFO : * +32 011/23 70 49

redactie www.frankcraemers.be, * 0474/98 37 91

Geen reacties

Reageer