Frank Craemers / 375 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

ZEELANDkàder…en koester de oester ten top!

Zeelandkàder…en koester de oester ten top!
*****
Aanlanden in Zeeland…het hoeft écht geen lauwerkrans van zeewier meer!
Zie het als een ware, veelzijdige openbaring van cultureel, toeristisch en
landschappelijk genot en nog veel meer.
Noteer de vele, ook eenvoudige culinaire belevingen tussen
het fietsen en ontdekken door. Je verzeilt er in een samenspel van
prachtige hotels, nieuwe B&B’s, visplaatjes, schelpdieren, fruitjambedrijfjes.
Hieronder plukken we uit de doordachte grabbelton van Zeeland immer in
volle toeristische uitbouw.
*****
Een zwier aan zeewier…

Op een zeewiervestiging, gelegen te Kerkwerve met weeral zo’n prozaïsche
plaatsnaam kan je thee proeven in wel 5 variëteiten waaronder zeesla,
makame, bessen-, blaas- en knotwier. Seaweed Harvest Holland is de
naam van een vernieuwend bedrijf dat heel het jaar door op een duurzame
manier verschillende soorten zeewier reproduceert, kweekt, oogst,
verwerkt en verhandelt.
De testen met generatief geteeld zeewier mogen als bijzonder geslaagd
worden opgetekend.
Natuurlijke culinaire en gezonde eetpatronen zullen er wel bij varen!

Stel je voor dat het produktengamma de sterrenchefs en de amateurkoks
beroert met pastasaus, chutneys en zeewieringrediënten voor desserts.
Dwarrel zeewier bij ijs, chocolademelk, pudding, sauzen, dip- en andere.
De ‘pure Oosterscheldenatuur’ nabij de Schelphoek verschaft zelfs verrassende produkten voor verzorging zoals tandpasta bij slijmvlies-
en remedies tegen aandoeningen van de huid.
De toepassingen voor gebruik zijn gelijk het zeewier zélf bijzonder gekarteld
veelzijdig. De creatieve, zelf-gevonden gebruiksmogelijkheden te wijde lande stromen bij bosjes binnen!
Het is beslist een eresaluut aan de grootste zeewierboerderij van de Benelux
in de Oosterschelde!
*****
Dan gaan we naar Bijt, trots tronend in Zierikzee.
Trek je terug op je tegeltuintje of maak in de keuken je vensterbank
tot kwekerij van kiemgroenten.

Eertijds had Wim Kuijper een akkerbouwbedrijf van 140 ha en droeg hij zijn agra-voedingswijsheid over op jongeren.
Vroeger stond de consument veel korter bij de producent en dat ligt hem bijzonder nauw aan het hart.

Hier speelt de eenvoud van de natuur waarmee je snel en simpel smakelijke kiemgroenten kan kweken. De kweekset hoef je alleen met water te vullen en de meegeleverde BIJT-zaakpad op de pot te plaatsen.
De zaadpad bestaat uit een biologisch afbreekbare houder, een matje op basis van hennep, zaden uit de biologische landbouw…navulpakjes beschikbaar.
Ook de brocolli-variëteit laat Wim ‘opscheuten’ in een vernuftige samenhang
én… navolging aanbevolen.

Het is niét van de pot gerukt laat dat duidelijk zijn…
En in België behartigen Aveve en VT-zaden de distributie via tuincentra, bouwmarkten en supermarkten.
*****
Lekker laveren door Zierikzee mag je bekronen met een bezoek aan
Proeflokaal “Op d’n Oek”.
Terplaatse zal een creatieve kleinkeuken je ongetwijfeld
bekoren. Ze serveren aardappelsla, verrijkt met zeewier en andere cruditeiten, lamsworst en lamsoor.
De toonaard van de keuken wordt er ingezet met een cava brut “Planas
Albareda” en een mooi wit wijntje “Sansierra Criaza” van de Tempranillo-druif.
De kaas, het vlees en het brood komen
van Schouwen-Duiveland. Een jongeling wierp zich ‘in de Branding’,
om een bijzonder lekkere koffie speciaal voor Zeeuws-Vlaanderen te branden.
*****
Fiets dan langs de Fruitboerderij Remeeus. Het magnifieke bedrijf is
gespecialiseerd in het duurzaam telen van aardbeien, frambozen, bramen,
kersen en pruimen. Waar in 1953 de watersnood domineerde merk je
een bio-bedrijf bezig. Er wordt ondermeer geteeld op kokos-substraat als afval van de palmolieindustrie. Plastiekoverkappingen beschermen de
vele boomvariëteiten. Bijen en hommels mogen zappen binnen twee-en-een-halve week bloei. Het bedrijf heeft een mooi assortiment producten
voor huisverkoop tijdens de kleinfruitperiode en uiteraard het hele jaar door de diverse overeenkomstige jamsoorten.
Vanuit je motorhome of camping trap er naarheen voor…
**********
Het Nederlandse landvarken kruisen met de Piétrain…dat geeft het lekkere
vlees dat Het Zeeuwse Scharrelvarken aan de consument te bieden heeft.
Ze houden varkens op stro in een nieuwe stal met buitenuitloop en volop daglicht. Een belangrijk deel van het voeder wordt verbouwd op een eigen
akkerbouwbedrijf, het varkensmest gaat terug naar het eigen land.
De stal is uitgerust met een biologisch luchtwassysteem zodat de uitstoot
van ammoniak met 70 % wordt terug gedrongen en de geur met wel 85 %.
**********
Inchecken in Grand Hotel Ter Duin in Burgh-Haamstede is kiezen voor het
wijde sop in duin- en culinair verband. Je hebt er totaal geen druktegevoel.
Geen wonder dat bijzonder veel toeristen tijdens het weekend en in de week naar daar afzakken. Lekker uitwaaien en culinair genieten zal er je deel zijn!
Het prachthotel biedt meer nog meeting- en incentive’aktiviteiten.
Het prachtig luxe hotel van Zeeland heeft 133 suites en vier appartementen,
dan nog twee sauna’s, een Turks stoombad, verwarmd zwembad en zonnebank.
**********
Yes, open the…’fles’ in Yerseke
Neerstrijken in Yerseke is nooit déjà vue! Veelzijdigheid aan zeevruchten
is er troef en de Oesterbaron loodst je in adelijke belevingen!
Je kan er de platte Zeeuwse oester proeven. Wel 16 oesterkwekerijen
flankeren testlocaties. Oesters, steekmes, zeewier, citroen…vooruit!
De eigen Zeeuwse creuses worden gekweekt op de Oosterschelde,
temeer de triploide oester om de ‘boorder’, een parasietslak te bestrijden.
Tijdens de zomer laten ze de oesters ‘creuselen’, melkvlieden zeg maar
en daardoor zijn ze in september op hun best. De maanden voorheen
planten de oesters zich voort en zitten ze vol een witte substantie.
Het wemelt er van de transporten en distributie voor vis- en frietprodukten,
ook gespecialiseerde uienleveranciers. En als je dacht dat een kastrol
mosselen je alleen gastronomisch kan behagen…ga er dan maar tijdens
het eten onafgebroken boven hangen. (Bronchiaal en pneumologisch
toemaatje!). En vergeet de oesterproeverij niet onder het motto
‘Yes, open the…’fles’ (cava) in Yerseke!?

**********
Geen keet schoppen!
In de Zee-eterij De Viskêête verschijnt het dienstpersoneel in marineblauwe kleuren,
een voorbode van de bijzonder lekkere keuken en het wassende zeewater.
Het is er bijzonder zindelijk en proper, de bediening vervuld van tafelhygiëne.
De aanbevelenswaardige horecazaak werd fors uitgebreid en je voelt er
overduidelijk de drive en horecadynamiek.
De ronduit schitterende bereidingen kokkels en kreukels, mosselen,
gegratineerde oesters vallen bijzonder lekker in de smaak.

Voor een zaak die 100 jaar geleden werd opgericht kan dat
tellen. Je hebt er een uitzicht over het Nationaal Perk “De Oosterschelde”.
Nou ja…en om eten te kiezen neem een dobbelsteen mee, want kreeft,
garnalen salades staan rijkelijk op het menu…naast beperkt ook kwaliteitsvlees!
**********
Verwijs naar Verwijs als kreeftenparadijs!
Er kon een Kreeftenpark Piet Verwijs-van der Endt worden bezocht in
Yerseke. Hun oesterparken en kreeftenparken staan in verbinding met
de Oosterschelde. Hierdoor kunnen de schelp- en schaaldieren optimaal
worden verwaterd en gezuiverd. Verwijs Kreeftenparken is in Noord-Europa een van de grootste importeurs van de levende Canadese kreeft.
Daarnaast verhandelt men de Europese kreeften, de zoetwaterkreeft,
de Kingkrabben enzomeer.
Terzijde : in oktober zal te Kats de Pure Pacific Yellowtail Kingfisch via
een perscampagne worden gelanceerd.
**********
Wikkelchampignons
Dan op naar Scelta Products B.V.
Zag en of at je al ooit champignons in een gepaneerd jasje. En zegt je
de bloemkool-tots iets? Dat is een gefrituurd bloemkoolroosje evenzeer
in een deegjasje. 99 % van hun aanbod wordt geëxporteerd en in Amerika
zijn ze helemaal tuk op die tots en wel 40 andere landen voeren in.
Het is een wàre openbaring dat aanbod aan gecoate uienringen, velerlei groentjes en gepaneerde champignons. Geschilde ‘fronous’?
dat is het Poolse woord voor uien dan weet je het meteen!
Onbegrijpelijk dat die relatief gezonde snacks hier in de Benelux niet aan slaan! Cardiologen en diëtisten inzetten? Zou dat een oplossing bieden!
**********

Fruvo is een veelzijdig fruitbedrijf, gevestigd in Krabbendijke.
De organisatie van hun teeltplan laat toe appelen en peren tot de volgende
oogst te bewaren dankzij de ULO-cellen, dus door zuurstof aan de frigo’s
te onttrekken. Het fruit wordt door Vogelaar Fruitcultures en andere telers
gekoeld, gesorteerd verpakt en afgezet in binnen- en buitenland.
Er is een afzetcapaciteit van 7 miljoen kilo.
Het geperste sap is 100 % en wordt gecommercialiseerd onder de naam
‘Jumbo’. Het zelftapsysteem past net in de gemiddelde frigo.
**********
Met conferencier naar de Conférence…
Weet je wie ze in Wemeldinge op de fiets laten dingen voor de meeste
gen- en zonuren? …dé Burgemeester Mr. Anton Stapelkamp.
De VVV biedt er bij herhaling een project aan onder het motto
‘Fietsen met de burgemeester’…alhoewel, zeg maar toeristisch landschapsgids, historisch verhalenverteller, opwekker van Zeeland-ressentiment. (Cumul zou de fiscus in België zeggen!?!)
Wemeldinge is duidelijk een ingevoegd dorp met toegevoegde waarde. Duizend jaar geleden was het een leeg gebied met enkel heuveltjes en vliedbergen, veel water nog. De huisjes zijn er pas later gekomen.
Genoemde fietsbegeleider spreekt zich bijzonder bezielend uit voor de invulling en uitdeining van het toerisme in Zeeland en Wemeldinge in het bijzonder. Slotvraag zijnentwege!
Welke eigentijdse invulling kan aan de bestaande stellingmolen nog worden
gegeven?
Er is daar nog een ontdekking te doen in Wemeldinge, de Slagerij Mieras, niet te versmaden. Ze zetten in op vleesprodukten uit eigen streek,
lekker en kweekverantwoord. De puurheid straalt zo van het vlees af en
daar hoef je heus geen kenner voor te zijn.
Een groot aantal bereidingen zijn ‘vrij gemaakt’ van aangeefbare E-nummers.
Ze betrachten tot 30 % minder zout te gebruiken; met voedselallergie en glutenonverdraag wordt optimaal rekening gehouden.

**********
En dan mag je de fiets van schouder veranderen om naar de Schoudee te
fietsen. Het betreft een restaurant met bijzondere stijl, dan nog gelegen
op een windstoot verwijderd van een luxe’camping. Ronduit heerlijke
en eerlijke vis- en vleesgerechten worden er opgetafeld.
Oesters werden er geserveerd, veredeld met een puntje kiwi en nog wat
culinaire korreling. Frietjes, graantjes, mosselen, sausje…vis
Er ‘vlindert’ een Peter Ganzeman rond die van de wijnhobby zijn beroep heeft gemaakt.
Proef de Pinot Noir, de Auxerois…en de Cremant mousse uit Luxemburg…
ingevoerd door de ‘singelier’…knipogend naar de sommelier.
Het magnifieke restaurant heeft ‘onder de gerestaureerde schuur’ ruimte voor gesloten partijfeestjes, jubilea, diners voor bedrijven.
Andrea Dekker, de eigenaresse wijst op de gezinsvriendelijke omgeving
met veilige speeltoestellen in de tuin nabij het zonneterras en ook binnen
hebben de kinderen hun eigen speelruimte.
**********
Er is een verkleedunit voor duikers nabij het grootste Nationaal
Park van de Oosterschelde. Een selectie van het onderwaterleven met
ondermeer anemonen zijn er afgebeeld.
**********
Dan is nog de vindplaats van Feijtel Fruit in het Zeeuwse Wemeldinge.
Bas Feijtel is een puurtrotse, geëigende perenteler.
Hij informeert zich buiten het bedrijf zéér breed, precies om er intern
de goede dingen mee te doen. Ze dragen twee certificaties waarmee ze
hun zorg voor het milieu willen aangeven., ook hun kwaliteitssysteem voor
de voedselveiligheid, dan nog de Natur’s Choice, een norm van de Britse
supermarktketen Tesco.
**********
En dan werd er aan boord gegaan van het schip Denick II richting Oosterschelde met de bedoeling het Oesterseizoen 2017-2018 open
te verklaren. Kees van Beveren, voorzitter van de Nederlandse
Oestervereniging kon iedereen welkom heten. Dat na de Eerste Oestersleep
de delicatesse op zilveren schaal werd aangereikt zal niemand verwonderen!

Eens samen er op uit voor een toeristisch-kortbij-oesterfestival.
En de regisseur, time manager voor de perstrip heet Roessingh…
Junge kommt… Balth wieder…!?
Nu begrijpen we de kreet helemaal…

INFO : 0031 – (0) 118 63 11 10

npo@zeeland.nl

redactie www.frankcraemers.be, * 0474/98 37 91

==>> http://us14.campaign-archive1.com/?u=f79684dc8e7a3997a924a8d73&id=1edb4ba9be&e=3328bc0cf4

Geen reacties

Reageer