Frank Craemers / 297 Artikels / Categorien / 11 Reacties / TWITTER / RSS feed

Sinjoor wisselt van teloor…Jan’Ya Thai Wok

Sinjoor wisselt van teloor…Jan’Ya Thai Wok
*****
In de Wisselstraat te Antwerpen kan je een “fantastische
culinaire wissel trekken” op de toekomst.
De JANYA THAI WOK biedt een keuken die behalve Aziatisch, zuiver hemels is.
Kok WASUNTA luistert naar de ‘knuffelbenaming ’YAYA’.
Ze vierde op 17 juli laatstleden haar verjaardag en maakte vele genodigden, …waaronder de journalisten deelgenoot.
In de ochtenduren kwamen Thaise monniken bidden in
haar restaurant.
Antwerpse handjes’klap
Jàren reeds wist de gedreven dame zich in het Antwerpse
te onderscheiden als eigenares en chef van diverse eetgelegenheden. Ze heeft ook nù weer bijzonder veel ‘métier’ én specialiteiten in huis, waarlijk authentieke Thaise gerechten.
De Thaise gerechten zijn behoorlijk verfijnd, licht en met
sterke aromatische grondstoffen, wel eens toegevoegd pikant getoetst. Chefs nemen vaak afstand van ‘de eenvoud’. Ze kiezen dan voor een samenstelling met elementen die niét tot elkaars soort behoren. Dan wordt een mooie gastronomische assemblage gerealiseerd in
een waarlijk harmonieuze afwerking.
*****
Exotisch hoogwaardig
De beroemde Thaise chef McDang stelt overtuigd dat Thais eten is gekenmerkt door ‘complexiteit, aandacht voor detail, textuur, kleur, smaak én, het gebruik van ingrediënten met medicinale voordelen, al evenzeer de presentatie en de
kleur. Het eten is ferm geschikt voor kinderen.
‘Onverdraagzaamheid’ voor bepaalde voedingsstoffen heb je niet te verwachten.
*****
Wereldwijd werd door een enquête van CNN uitgeschreven dat liefst 7 Thaise gerechten bij de beste 50 van de wereld
behoren. In de top 5, hoor een paar welklinkende benamingen zoals ‘tom yam’, ‘pad Thai’, ‘som tam’, ‘massaman curry’ hetzij ‘groene curry’, ‘Thaise gebakken rijst’…allemaal een mooi samenspel van varkensvlees, kip, groenten…
In de ronduit prachtige bereidingen heb je te kiezen, hetzij
met meer cocos of minder, kukuma…Thaise aubergines.
De menu’kaart word je naar eigen goeddunken en vraag
keurig en deskundig toegelicht, alhoewel…de parallel-
kaart is compleet in Thais opgesteld. Zie Google Review!
*****
Exotische sinjoor’teloor
‘Jan’ De Grave en ‘Yaya’ sloegen de handen, passie en
belangstelling in elkaar. De synergie heet Jan’Yu, een
briljant Thais restaurant onder de radar van
het Antwerps Stadhuis. De lady chef heeft een voorgeschiedenis in De Brugse Hanse, een restaurant
met Frans-Thaise keuken te Ekeren, een nobel massage’salon. De architect-partner had zich al lang
verdiept in de inheemse keuken met knip naar kruiden
en ingrediënten. Als aperitief, grijp gerust naar een mai Tai.
Een stevige fles bier aan 4 euro heet Singha Chang,
een Premium import lager bier.
De zaak kenmerkt zich door een uiterst opgemerkte zindelijkheid, properheid en toonbeeld qua algemene-
en voedingshygiëne. Rozige servietten roepen de
bijzondere Aziatische sfeer op…én de prijzen, je zouhaast denken dat de komma te ver naar voren staat!? Zeg maar ‘Ya’ tegen het leven en de Thaise Antwerpse keuken! (fch)

INFO : * +32 * 03/284 79 98
redactie www.frankcraemers.be, * 0474/98 37 91

Geen reacties

Reageer