Frank Craemers / 309 Artikels / Categorien / 11 Reacties / TWITTER / RSS feed

Eerlijks Sardijns, Italiaans culinair… of niet?

Eerlijk Sardijns, Italiaans culinair… of niét?

Kwaliteitsvolle, authentieke ‘Italiaanse producten’, het gepaste label tot en mèt waardig?
Dàt is momenteel de grootste bekommernis van de Kamer voor Handel en Nijverheid wereldwijd.
Men zet in op de bescherming voor ons land te behartigd door Belgisch- Italiaanse Kamer van Koophandel.
Namaak-, fake en producten die ‘er langs hebben gelegen’ verzieken
en verzuren de markt.
Voor de 60 miljard euro schade aan valse producten deelt de consument
al evenzeer gezondheismatig in de klappen.
Gelukkig zijn er de kwaliteitslabels BOB, BGA én GTS want…het Italiaans vlagje volstaat niét. Sorry!

Masterclass wijn proeven
Het proeverijfeest ‘De authentieke smaak van Sardinië’ in hotel Thon te Brussel werd ingezet met het serveren van een Don Giovanni, prachtig hemels goudschijnerig.  De witte wijn neust ‘bloemerig’ en out zich als een vlekkeloos eerlijk product.
Vermentino di Sardegna DOC.
Dan dient zich de Anastasia aan, een wijn van een totaal andere slag. Bij het nippen blijft hij tong- en in het wangslijmvlies behouden.  Hij bevat wat diepere geuren en ook
iets meer zuren.  De Puisteris?  Wat is me dat voor een edel wijnproduct vol smaakrijkdom.
Met Tiernu boor je een ‘Bovale Campidano di Terralba DOC aan.  Hij ‘out’ zich door ferme
glasranderigheid en weerspiegelt mooi karmijnrood.  Misschien door de aromatische kruiden
heeft hij iets ‘explosiefs’ in de culinaire betekenis van het woord, wijndroog in de mond.
De Vignarua zou je bijna mineraal rankruikend kunnen noemen.  Kortstondig ge’zuur’stoft
wordt hij beslist nog beter.  Hij waarborgt een goed evenwicht tussen alcohol en andere
elementen.  Je hoort hem wel goed in te walsen.
Rijke catalogus
De Cavaliere Sardo verdient de volheid van appreciatie en biedt zeker een smaakgeheugen,
mineraal overvloeiend.
De Sabbia geeft al evenzeer een “lichte goedaardige ontploffing” in je neus, noem het
met permissie van de paus wij(n)water.  Oroddry…een Muscadet’druif; IGT Romangia
Bianco.   De Pietra, is een rode, hoogwaardige soliede wijn, een ietsepietje pikanter.
Radice, dan spreken we over een roderik, een beetje penetrerend via je smaakpapillen, maar weer een topnobele wijn.
De Tanca Raina is een mooi gefermenteerd produkt, Qua foodpairing mag je bij deze een Mediterraans slaatje denken.
Je mag hem zelfs aanstippen als bewaarwijn.
Eerlijk, rank en vrij
De A Sa Patti toont zich ‘neus opvallend’ en …invallend met een toontje van banaan en
steranijs, een geur van diepe peper en het alcoholgehalte.
De Lughere is een ‘witterik’ die het heeft van ‘spontane gisting’, een witte uitbraakwijn,
ontwikkeld en gevinifieerd, een geur van rode bosvruchten, top aanbevolen door oenologen.
VikeVike…van de Cannonau di Mamolada, een bekende plek als wijnhuis, 15 graden aan alcoholgehalte en geteeld boven een rotsmassa’eiland. zeeniveau
De Ispanu …met een krachtige vatneus die diepere wijn, randopschuimend,
een aanslagwijntje in je mond…en ook wel een keurige rode wijn om bij te houden.
**********
Bijtgrage smaakmakers
De Gariga mag je benoemen als een uiterst fijnzinnige olijfolie volgens de algemeen gekende, heilzame eigenschappen van het produkt.

De Funtana Cana als kaas die waarlijk smelt in de mond, echter ‘chambreren’
aangeboden

De Sa Marigosa zijn tapenades…artichoc, tomaten,…een mooi gamma.

En waar je ook veel mee aan kan zijn de Riso Molas,…
Ze bieden een heel gamma superfijne rijst, aromatische rijst,
bruine rijstekoeken, boekweitvarianten…

Inhaken, inschrijven, abonneren is
de boodschap met een kritische
geest voor de ‘authentieke smaak
van Sardinië’ en bij uitbreiding
geheel Italië! (fch)
INFO : Marco Iacultto; secretaris-generaal; 02/230 27 30
www.ccitabel.com 
>> Stéphanie Pagano;pagano@ccitabel.com communicatiemanager ***** 

Geen reacties

Reageer