Frank Craemers / 327 Artikels / Categorien / 11 Reacties / TWITTER / RSS feed

Zeg maar Ya tegen het Thais culinair leven te Antwerpen

Zeg maar Ya tegen het Thais culinair leven te Antwerpen
En zég dan maar ‘Ya’ tegen het leven…jà.. tegen…
en dan opnieuw het refrein!
In Antwerpen hebben ze er weer iets op gevonden, uitgaande van
Jan Ya Thai Wok.
Het intieme, ‘distance’restaurant, tot en met aan te bevelen, heeft meerdere wok’pannen, ketels en potten… op de stoof staan.
Er was de bijzonder goede worteling in de …Wissel’straat,
zéker niét ’takel’away (!)…maar afhaal.
Roffel de tam
‘Som Tam’ is een belangrijk symbool’gerecht in de Thaise keuken.
‘Som’ zegt iets over het zurige én…het stampend geluid geven ze aan
met ‘tam’, vandaar de naamvorming…
Hierbij krijg je meteen een paar eigenschappen van de groene papaya’salade.

Het forse Antwerps-Thaise restaurant JanYa ‘leende’, mooi meegenomen,
de voornamen van de beide eigenaars.
Precies door de ’tijdsgeest’ hebben ze bijzondere alternatieve Som Tom
gecreëerd en…gepresenteerd.
Even ‘woordjes lepelen’…
Het gerecht komt oorspronkelijk uit Laos…en heeft in verschillende Aziatische keukens een variante benaming. De sterke populariteit
is het gevolg van de krokante combinatie van papaya’sliertjes met
zoetzuur limoensap. Precies dié bereidingswijze geeft een knappe balans
tussen zuur, zoet, zout en pikant met een extra sappigheid.
Het is een bijzonder gezond gerecht.
De keuken is traditioneel en vernieuwing zie je zelden.
De kwaliteit van de ingrediënten en de kokkerel zijn bepalend.
Importstop en vernieuwing
Dan zie je Wasuntra aantreden en in de Wisselstraat te Antwerpen wisselen
van aanpak. Ze is culinair expert, uitgaande van de gerechten uit Isaan,
dé streek in Thailand waar een zekere pikantigheid wordt nagestreefd.
‘Verwesteren’ buiten mate zit er voor haar niet in. De meesterkok zal de
gerechten optafelen…en actueel take’awayen zoals men ze in Thailand
zou eten. De importkosten van exotische groenten en fruit liggen hoog,
tenminste als ze al zouden hier geraken. Dat geldt al zeker voor papaya.
Wasuntra lanceerde zich in de ’smaakbalans’ de vezels, de textuur, de
alternatieven…wijzigde ietwat de receptuur en wist een
deels inlandse Som Tam te maken.
Takel away?
Terplaatse eten van de absoluut vèrse bereidingen kan tot nader order niét.
Thuisleveren is volgens radicaal vermijdende besmetting wèl mogelijk.
De ‘proeverij op de Som Tam’ houdt de rekening al evenzeer op een ‘laag vuurtje’. De Jan’Ya’kokkin maakt met blokkades korte metten.
Je kan “de proeverij op de som’tam’ nemen…de Vrouwetoren laten luiden…hetzij de olifanten in de Zoo laten trompetten! (fch)
INFO : 03/284 79 98 * dirk@badass.be * 0494/38 27 44

Geen reacties

Reageer