Frank Craemers / 416 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

SINT-TRUIDEN FUSEERT MET NIEUWPOORT

“Amper” 5O geo’gidsen schreef Pierre Diriken bij elkaar binnen de toeristisch-recreatieve atlas van Vlaanderen.  In de ‘cadrage’ van Haspengouw kwam nù SINT-TRUIDEN-STAD als boreling ter wereld.  Het centrum van deze leidende Belgische fruitstad  staat centraal samen met de aangelande wijken en gehuchten.  Sint-Truiden is de enige stad die genoemd is naar zijn stichter, versterkt met erfgoed en uitstraling.  Het monasterium en het bedevaarttoerisme floreerde eeuwenlang. Vijf regionale “machten” wilden de abdijstad, precies als een begeerde bruid, in hun invloedssfeer hebben,  De afdrukken en indrukken op het belfortgebaseerde stadhuis liegen er niet om.     De bisschop van Metz, de graven van Duras en van Loon, de prins-bisschop van Luik en de hertog van Brabant lieten hun sporen en relicten na.     Van vroeger ‘romaans
erfgoed’ zijn de Gangulfuskerk en de Sint-Pieterskerk als ware pareltjes bewaard.    Het magnifieke lichtspel zorgt interieur voor een dromerig-schemerig effect.   Veertien kloosters trokken zich indertijd op aan de benedictijnenabdij. De barokke schermgevel van de minderbroeders’kloosterkerk torent nog immer boven de skyline van de stad uit. Het museum van de Vlaamse Minderbroeders laat in Truiens GeoTip zien liturgische vaat-en zilverwerk, grafische museum-stukken beelden, schilderijen, kortom uniek religieus erfgoed.
De middeleeuwse omwalling is zelfs bewaard gebleven met het reliëf van wallen en grachten… Alleen het plaatselijke “Nieuwpoort” laat een gapende opening na, vandaar… In tijdsvolgorde worden de bouwstijlen besproken : de gotiek, het vakwerkhuis, de Maasstijl, de rococco, het classicisme, de neo’stijlen en het eclectisme.

Dan volgen in de nieuwe, prachtige Geo’gids de blikvangers van buiten de stadsomwalling : de buitenwijk Shurhoven, de erfgoedwandeling met het Sint-Agnesbegijnhof, ‘t Speelhof’domein en de classicistische Sint-Jacobskerk als smaakmakers.  De begijnhofkerk prijkt samen met de belforttoren op de werelderfgoedlijst.  De auteur Diriken heeft verder opgelijst : het kasteel van Nieuwenhoven, de basiliek van Kortenbos, In de 19de eeuw had het aanleggen van de spoorweg Hasselt-Landen als gevolg dat een planmatige stationswijk werd ontwikkeld met kaarsrechte straten,…eclectische gevens en façades in neo’stijlen.  Hier en daar versierd zijn ze versierd met art nouveau- en art decobeleg. Nà de eerste Wereldoorlog ontwikkelde zich aan de overkant van de spoorweg de wijk Nieuw Sint-Truiden dat qua omvang het wallen’Sint-Truiden overtreft… Toekomstgericht zal Pierre Diriken zich concentreren op de cultuurtoeristische en landschappelijke ontwikkeling van Haspengouw.  Tijdens zijn 30-jarige loopbaan als schrijver  en uitgever heeft hij de meeste hoekjes en ‘lekkere plekjes’ van Vlaanderen gezien.  Zijn palmares buiten beschouwing gelaten vind ik niét dat die Diriken de erkenning krijgt die hij verdient… want de lijst is làng tot fietsroutes toe :  Waasmunster, Heuvelland Leuven, de Demervallei, Antwerpen, Sint-Niklaas, …te véél op op te noemen!  INFO : www.geogidsen.be; tel 011/37 52 54. (fch)

redactie :  www.frankcraemers.be ,013/53 11 26

Geen reacties

Reageer