Frank Craemers / 414 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Lancering aspergeseizoen 2012: receptenwedstrijd ‘Pimp je asperge’

Asperges zijn al jaren een klassieker in de Belgische keuken. Van april tot en met 24 juni, het feest van Sint-Jan, kan je genieten van het witte goud. Maak jij asperges klaar op zijn Vlaams zoals je oma? Lekker! Maar toch kan je met deze fijne groente creatiever aan de slag. Kom eens gedurfder uit de hoek en pimp je asperge gerecht tot een niet alledaags culinair genot.

Start van het aspergeseizoen
De voorbije jaren werd de start van het aspergeseizoen altijd kleurrijk ingezet. Er werd gekookt in het Hasseltse stadscentrum, een groep kinderen stak een handje toe bij een aspergeteler, er werden aspergeverkeersborden geplaatst …
Dit jaar koppelen de Vlaamse aspergetelers de start van het aspergeseizoen aan een recepten-wedstrijd. De aspergetelers dagen alle keukenpieten uit om creatief met asperges aan de slag te gaan. Tot 14 mei 2012 kan je jouw eigen gepimpt recept met asperges als hoofdingrediënt inzenden naar pimpjeasperge.be. De winnaars maken kans op een heus asperge-arrangement met een overnachting voor 4 personen, een bezoek aan het bedrijf van een aspergeteler en een uitgebreid diner.

Giovani als ambasadeur
Groentekok Giovani Oosters van het Hasseltse restaurant Vous lé vous zet als ambassadeur zijn schouders onder de wedstrijd. Voor Giovani is het aspergeseizoen telkens weer een culinair hoogtepunt. “Asperges moeten vers zijn. Ik koop ze recht van het veld bij een aspergeteler in mijn buurt. De verse Vlaamse asperges smaken superieur in vergelijking met de asperges die in het voorjaar uit Zuid-Europa of Zuid-Amerika worden aangevoerd.”

Op woensdag 18 april wordt het aspergeseizoen gelanceerd.  Telers zullen asperges oogsten,  “steken” noemt men dit,  wat gebeurt net voor het moment dat de kopjes van de asperges boven de grond zouden gaan steken. Er wordt een gleufje van 10 cm vrijgemaakt rond de asperge, waarop de asperge zorgvuldig en zo laag mogelijk met een speciaal mes wordt afgesneden. Giovani Oosters zal met deze vers geoogste asperges ter plaatse aan de slag gaan.

Persmoment lancering aspergeseizoen:
woensdag 18 april, van 11u tot 12u30
Locatie: Haeldersheidestraat 6, Kinrooi (op het bedrijf van een aspergeteler)

Meer info:
Matty Veulemans, Stafmedewerker Communicatie (016 28 63 41, 0495 25 06 09)
http://www.pimpjeasperge.be/

Wist je dat?
De totale oppervlakte asperges bedraagt in België 197 ha, goed voor een productie van 1680 ton. De teelt is in Limburg vooral geconcentreerd in het noorden van de provincie (Kinrooi, Bocholt, Peer en omliggende gemeenten). In de provincie Antwerpen situeren de teeltgebieden zich vooral in de streek rond Heist-op-den-Berg en Rijmenam. Per provincie krijg je deze verdeling. Antwerpen: 41,27ha, Vlaams Brabant: 17,39ha, West-Vlaanderen: 8,64ha, Oost-Vlaanderen: 6,34ha en Limburg: 114,26ha.

Anne-Marie Vangeenberghe
Hoofdbestuur
Woordvoerder
E Anne-Marie.Vangeenberghe@boerenbond.be
T (016) 28 66 06
F (016) 28 66 09
GSM (0479) 85 86 87
Boerenbond & Landelijke Gilden
Diestsevest 40, 3000Leuven
http://www.boerenbond.be
http://www.landelijkegilden.be

DISCLAIMER: De juridische voorwaarden voor het gebruik van deze mail zijn te vinden op http://www.boerenbond.be/maildisclaimerbb

Geen reacties

Reageer