Frank Craemers / 421 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Paarden spiegelen zich in het Limburgs zand

Het is zuiver indrukwekkend wat  je op een paardentrefdag in Meeuwen-Gruitrode te zien krijgt : de verpaarding in de landschapsbeleving dankzij aanplanten,  nobele dieren zichtbaar als huisdier voor de eigenaar, een toeristische trip met
mooie beeldkwaliteiten van dartelende veulens en hinnikende paarden.  De provincie poneerde een brochure ‘Paard in het landschap’,  bedoeld voor paardenhouders, gemeentebesturen, toeristische diensten en  recreanten.  Limburg streeft naar zoveel mogelijke  binnen-en/of buitenpistes met respect voor de ruimtelijke ordening.    Aandacht gaat uit naar de inplanting van paardenhallen, de aanleg van grasmatten, springinfrastructuur en omheiningen.    De paardensector is in Limburg enorm gegroeid.  Er zijn veel topruiters, waardoor de dieren bij ons op een heel hoog niveau opgeleid, gefokt en verhandeld worden.    Een paardenfokkerij sluit aan bij de landbouw.    Het is de beste manier om een veehouderij om te bouwen tot een paardenhoeve.     De paardenprovincie  Limburg  met veel bos schept speciale aandacht voor ruiters en menners.     Binnen het ruiternetwerk werden zopas zelfs via een tunnel, de éérste in Vlaanderen, twee Kempense heidegebieden met elkaar verbonden.  Er wordt door het provinciebestuur  graag geld uitgetrokken voor pleisterplaatsen, loopweiden, campagnes en brochures om boerwijsgewijze hagen en houtkanten aan te planten.  Meeuwen-Gruitrode lijkt wel een Olympisch paardenpodium met goudmedailles op zich.  Je vind er een paardenkliniek die het team  te Londen  zal begeleiden, paardenfokkerijen, … én een sfeer die het allemaal kadert en koestert.  Dan is er nog The Longhorn Western Saloon… een ommegang waard om je te laten opzadelen met liefde voor het paard, western dance, leerbewerking,
…of een lekkere boekweitkoek,… Ik zie daar met de gemeenteraadsverkiezingen in october nog een paardenlijst opkomen!
INFO : Provinciale Dienst Landbouw en Platteland;  nvreys@limburg.be, 011/23 74 48  (cfh)
-> redactie : www.frankcraemers.be; 0474/98 37 91…

Geen reacties

Reageer