Frank Craemers / 416 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

De Zeeuwse mossel vertoont nieuwe openingen…

In Yerseke werd met bijzonder veel luister het mosselseizoen geopend, overheerlijk inaanproef.  Inderdaad vertoont de mossel, ook al is zij vrouwelijk en is het is niét gynecologisch of seksistisch bedoeld,  totààl nieuwe openingen voor de promotie. Het nieuwe mosselseizoen zal er een zijn van bijzondere promotie’activiteiten en verjonging van de consumenten.  Precies daaraan wordt veel gedaan!  Er is de brochureuitgave  ‘Mosselen kunnen altijd’ met mosselnieuwtjes en 21 mosselrecepten, 6 x sausje uitgedi(e)pt, mosselen op Thaïse wijze, ‘buiten opeten’, mosselpizza, BBQ-mosselen, mosselpasta, nazomers gemak met mosselen waaronder snelle mosselideeën
in 30 minuten op tafel,  gezelligheid in het najaar met 4 x de mosselpan tot gevarieerd in de winter met mosselpakketjes uit de oven, vissoep of een mosselfeestje voor 8 of meer. Dan is er voor het jonge volkje MosselMagie(zine).  Ze kunnen ‘ze’ spelend leren eten met spelletjes en quizzen via mosselen tot hersenfitheid. Bijvoorbeeld mag je nà stevige zeepselhandwas … mosselen met de vingers eten en oefeningen doen ter  versterking van de spiertjes!  En er raakt biologiekennis mee gemoeid, terwijl je een mosselvangkotter in mekaar knutselt.
*     ‘…àlle  eten van vandaag’ is  aan trends, zeg maar mode onderhevig!     Zeg gerust         dat de G’s blijven :  gezellig, genieten, gezelschap… Overschouw de rondvraag wie er zoals mosselen eet, waarom mensen al dan niet mosselen eten… en vooral  wààr de meeste mosselen worden gegeten.  Speelt er misschien een bepaalde             aanstekelijkheid van appetijt voor mosselen?  Is mosselen eten als variatie             misschien opnieuw sexy in deze tijd?  Korteafstandseten wordt herondekt als             culinair erfgoed met respect voor de totale leefomgeving.  Uit gaan (mosselen) eten of thuis creatief koken nà bezoek aan de ontmoetingsmarkt herschikt zich in 2012.
Het woord ‘umami’ werd geboren precies om aan te geven dat schelpdieren zich         liefst laten oppeuzelen zonder veel toevoegsels…wànt liefst  géén hagelslag in de         soép of ketchup alom tegenwoordig!
*    Bij een vaartocht naar een mosselperceel op de Oosterschelde en het oogsten van         de  mosselen ervaar je  de toenemende technologie, de wetenschappelijke                 kweekcultuur, maar ook respect  voor de duurzaamheid en de breedtegraad.  Het  mosselweekdier  houdt, met 65 % van de oogst richting België, de kieuwen             stevig op elkaar.    In Nederland spreken ze van een ‘Zeeuwse traditie’… in België  van een ‘nationale traditie’…. met friéten, hetzij brood bij voorkeur!  INFO :                 www.mosselen.nl, Produktschap Vis/Mosselkantoor; 00-31(0) 113 57 90 59    (fch)
-> redactie : www.frankcraemers.be; 0474/98 37 91…

Geen reacties

Reageer