Frank Craemers / 416 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Het Franse Venée…herontdekkingswaardig!

Bezuiden de geografische neus van Frankrijk situeert zich de Vendée, een gebied met toeristische en
àndere geschiedenis.     Landinwaarts  zijn er de moerassige zoutpannen en zie je ongerept natuurschoon met eenden, knipogend naar het culinaire aanbod. Richting  de zee zijn er de rotsen, zanden en stranden. De zilterige lucht en de thalasso’therapie scheppen aangename vakantieverwachtingen.  Met harkjes bewegen zich véle familiemensen in de ‘ploeterbuurt’,  terplekke  ‘Gois’er  genoemd. Ze zijn op  zoek naar schelpjes, oesters, mosseltjes.  Toeristen bereiden graag  de   zeeplukjes met zouthoorntjes,  of laten ze optafelen met wat lookboter en peterselie in één van de véle strandachtige restaurantjes.
Ze worden aangebracht met een prachtig Chironwijntje uit de Loirebuurt. Vissers hengelen op
barbeel die er zich als een vis in het water voelt.     Oesterkwekerijen nodigen uit tot  een bezoek met degustatie
bovenop.  De Atlantische polder valt aangenaam te befietsen en zit vol aangename krijtkleuren.  Het is geen
wonder dat véle kunstenaars die zeebeelden schilderen.  De vissershavens bieden vele beelden,
emoties en belevingswaarden.  We doelen af op bijvoorbeeld Noirmoutier waar de Martroger III kan worden bezocht.  Hij ligt er prachtig aangemeerd, pronkend met zeilen en uitnodigend  voor bedrijfsincentives.  De gemetselde  vuurtoren flikkert zich uit vervlogen tijden en het Middeleeuws kasteel waarborgde een militaire functie tot de 19e eeuw.    Een bezoek geeft een pak informatie vrij over de streek van de voorgeschiedenis tot de roerige, latere  oorlogstijden. Saint-Gilles-Croix-de Vie kenmerkt zich door zeeblauwwittige huizen.  Geen wonder dat op dié plaats  met de vele kleine straatjes  de films van Romy Schneider en Yves Montand werden  opgenomen.  Streekgastronomisch  word je beloond, want aardappelen geteeld op zandgrond, vruchtbaar gemaakt met algen laat zijn  heerlijke smaak na.  Het Cultureel Centrum verzekert de aansturing van vele festivals ook straatanimatie in de zomer.  Het is een ontwikkeld  vakantiestadje anno 2012 waar de aanmaak van
zeilen veel vermaardheid geeft.     De zoutwinning biedt evenzeer een bron van inkomsten.  Dan biedt
Les Sables d’Olonne  nog mooie ervaringen zoals kajakken op de Auzance in een beschermd natuurgebied voor magnifieke fotoplaatjes van de zilverreiger, de  roze heemstwortel, de moerasiris.  De ontmoeting met wereldbefaamde wereldzeilers en mogelijk het bezoek van hun schip is om nooit te  vergeten.   De Puy du Fou … is te gek om los te lopen!  Op een eikenboomheuvel realiseerde de Vendée’promotoren  een educatief attractiepark met  adembenemende spektakels zoals bijvoorbeeld een Vikinginval met uit het
water opduikend drakars.  Authentieke dorpen weerspiegelen de voorbije  eeuwen.    Voor 2012 werden drie grote nieuwigheden ingebracht, gebaseerd op de “Verbeeldingswereld van  Jean de La Fontaine” waarbij je nog aan vele experimenten kan deelnemen. Je kan er zelfs overnachten met  ontbijt in een Gallo-Romeinse villa. Het aanbod, wereldtop (!) situeert zich in verschillende zones  met een 18de eeuws dorp, het Fort van het jaar 1000, La Roseraie, de  vuurwerkorgels  voor  de nocturnes, het luchtballet met wel 150 roofvogels..of nog een
halfuurdùrend  ballet van de ‘Musketier van Richelieu met flamenco’s en heldhaftig ruiterend.
La Vendée biedt  vakantiemogelijkheden in grote diversiteit.  Vendue à la Vendée?  Je zou voor
minder aan de streek verkocht geraken!    Denk  Atlantisch en herneem…Vendée…in Frankrijk.
INFO : www.vendee-toerisme.nl;  – Tel : 02 51 47 88 20 of contact@vendee-cotedelumiere.com; (fch)
-> redactie : www.frankcraemers.be; 0474/98 37 91…

Geen reacties

Reageer