Frank Craemers / 429 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

da Vinci? Die wist het ook ni…!

Da Vinci?  die wist het ook nie…!
Deze komkommertijd is bijzonder geschikt om de catalogus te grabbelen van de gelijknamige tentoonstelling ‘Da Vinci – The Genius’ in de Beurs te Brussel.  De man overtrof ruim zijn
tijdgenoten in het renaissancetijdperk,  mààr liep ook àltijd met een schetsboek onder zijn arm. Hij vroeg zich ‘zalig geestknedend’ waarlijk  alles af.  Véél van zijn vooruitziende
inzichten liepen wel 400 jaar voorop op hun tijd.  Zijn best gekende uitvindingen ongetwijfeld…
de drang om de mens te doen vliegen met behulp van zweefvliegen, een parachute of
helikopter.   Ongelooflijk eigenlijk wanneer men bedenkt dat hij het  allemaal bereikte
eind 15e-begin 16e eeuw.  Leuke, verhelderende theorie vat je uit de catalogus. Uitproberen?
veelal toegestaan in de Beurs te Brussel.  Tot wel 200 objecten staan er opgesteld en
de machines zijn  er  op ware grootte. Bekijk in de catalogus alvast  hoe één geniaal man er ooit in slaagde het meest bekeken en beroemdste  kunstwerk ter wereld te schilderen.
Technisch veelzijdig
Daarnaast vond hij ook nog eens de voorlopers uit van de militaire tank, de camera,
de auto, de duikboot en de duikuitrusting.  Technische hoogstandjes en oorlogsmachines,
dat waren evenzeer zijn ding.  De eenvoudige, maar vanzelsprekende kogellager- en tandwielsystemen  die nog steeds dagelijks worden gebruikt, wist hij eveneens te versieren.
Hij was de eerste die uiterst nauwgezet lijken ontleedde om zo de complexiteit van het
menselijk lichaam beter te begrijpen en te documenteren. Da Vinci bouwde muziekinstrumenten,  ontwierp kostuums en organiseerde extravagante evenementen voor welgestelde families.  Hij was al evenzeer filosoof en beeldhouwer.
Hij tekende nieuwe bruggen, kranen en zelfs concepten voor compleet nieuw steden.
Om de gedocumenteerde da Vinci-tentoonstelling op te zetten waren wel 10 jaar voorbereiding
nodig, een eerbetoon aan da Vinci’s vele werk- en studiedomeinen.  Een gans team van ambachtslieden heeft gewerkt om de uitvindingen volgens zijn “codices”(aantekeningen)
na te bouwen.  Er werd gewerkt met technieken en materialen die beschikbaar waren in het
Italië van de 15e eeuw.    Zo kwam de meest uitgebreide reizende tentoonstelling ooit tot
stand.   Hij schreef en maakte tekeningen, wel 24.OOO pagina’s  over geometrie, machinebouw, fauna en flora, wiskunde, natuurkunde, filosofie, anatomie… Hij bedacht, zoals in de catalogus uitgedrukt, innovatieve ontwerpen voor gebouwen en mechanische toestellen.  Véél bleef verborgen tot geruime tijd na zijn dood, zelfs tot in 1966 in Madrid.  Leonardo werd geboren in de stad Vinci in Toscanië, dichtbij het hart van de renaissancebeweging – Firenze.  Hij was linkshandig (!?), bijna 2 meter groot en stond bekend  als vegetarische, homoseksuele vredeslievende man.  Zijn grootste beroemdheid tijdens de renaissance verwierf hij  door het schilderen van de Mona Lisa en het Laatste Avondmaal. Dankzij de multispectrale camera kwam de vinder uit  Parijs tot penetratie’inzicht, “de mysterieuze glimlach  in relatie tot de ontspannen handsetting”.   In deze tentoonstelling en catalogus wordt de man van Vitruvius  in driezichtlijn toegelicht.  da Vinci experimenteerde wetenschappelijk met schaduwen en licht.  Catalogeer hem nog tot 1 september voor amper  euro! (fch)
INFO :     expo-davinci.be  ; tel. Tel:  +32 70/ 79 00 70 ;
->    redactie : www.frankcraemers.be; 0474/98 37 91

Geen reacties

Reageer