Frank Craemers / 421 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Sterk ès van Eyck is wereldwijd Maaseik!

Mocht het niét waar zijn dat de gebroeders Jan & Hubert van Eyck in Maaseik zijn geboren dan raakt het ontegensprekelijk toch nog waar!   Te oordelen :  het bijzonder, creatieve en gigantische opzet voor het programma “Van Eyckjaar 2014” dat wordt gedragen door een Cultureel Platform. Voorzitter Wim Corstjens toont zich bijzonder trots het volksfeestig, veelzijdige programma te kunnen aanprijzen.  Zelfs de moderne sociale media zijn nooit ver weg, want…je kan een ‘selfie’ maken doorheen het hek dat eens het standbeeld omsloot.  Het is een studentikoos project voor hekkentrekkers én…bekkentrekkers met muts, klak…

De eigen, culturele Marnixring zal met gedichten via de scholen het fantastische programma
promoten naar de verre buitenwereld. Een nog ànder onderwijsproject voorziet leerontwikkelingen, lesinhouden, voordrachten… Dat “Livina van Eyck”, de dochter vàn…’een verborgen leven’ heeft geleid zal worden weerspiegeld
in een prachtige tentoonstelling.   Ze betrad blijvend het  Agnetenklooster en ontving zelfs een bruidschat van Filips de Goede. Objecten uit binnen- en buitenland zullen voor de gelegenheid worden samen gebracht.
De Academie voor Schone Kunsten treft voorbereidingen voor “levende etalages” in de Limburgse  microstad Maaseik.
En er is het kunstproject Van Nuchelen, uitgaande van “Van Eyck”fragmenten.  Kunstenaars kiezen keurig
voor schilderkunst, installatiekunst over beeldhouwkunst tot video-projecten in de magnifieke vierkantshoeve te Heppeneert.
Bulkend van creativiteit?  Dat zie je aan de afgeleide serviette’ringen, zo uit de werken van van Eyck geplukt, geïnspireerd
op de jasspeld van de Goddelijke Heer.  Mensen met beperkingen zullen nog meer serviette’ringen maken volgens de orgelreeks van  de zingende engelen, hetzij het paardentuig van de rechtvaardige rechters.  Ars Eyckensis werkt in 3 luiken met
eigentijds reproducties, diverse interpretaties… en mooie geschilderde  plekjes binnen de héle stadsgemeente.
Als dé “van Eyck-stad” naast Brugge en Gent  biedt Maaseik toneel, muziek, sport, tentoonstellingen en dans voor de meerwaardezoeker.   Op 7 september zal het standbeeld  in carraramarmer nogmaals ‘koninklijk’ worden onthuld met hoofdrolspelers uit 1864…én  bewaarde “lekker”hapjes..uitvloeiend naar het onvermijdelijke knapkoekbakken.
Forse en sterke, wetenschappelijke lezingen worden aangekondigd in De Maaseikenaar over Het Lam Gods, het restauratieproces en, meer nog :  het mysterie over de verdwijning van de Rechtvaardige Rechters.
Geen Maasland zonder muzikale ensembles van de academie en de harmonies van Neeroeteren en Maaseik met de fanfare van Opoeteren.  Cultuurbelevend Maaseik zal zich wereldwijd delen als een never ending story.  Replica’s van de werken kunnen zoals steeds  enkel op die plaats gezamelijk worden  bewonderd.  En… sloganesk aansluitend kan je ‘als ich can’ nog een  schitterend  van Eyckbier drinken!
De interactieve website van Stad Maaseik is in deze bijzonder belangrijk www.vaneyckmaaseik.be; 089/81 92 90.

1 reactie

  1. trektocht australie — June 10, 2014 #

    Hey

    Leuk bericht! Ikzelf hou enorm van reizen, vooral Australie
    is nu echt mijn pace – to -go.
    Zeker ook eens proberen zou ik zeggen!

Reageer