Frank Craemers / 414 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

Waterloo’bier 2015…een bijzonder geslaagde slag in het water!

Waterloo’bier 2015 …een bijzonder geslaagde slag in het water!

In Waterloo pakken ze de biercultuur zeer oorspronkelijk aan. Met oog voor hopaanplant en de uitgevloeide bieren kan je er een mooi geheel ontdekken en smaken. Noteer de bitterhoppige Triple Blond, de smaakuitgesproken Strong Dark, de krachtige Cuvée Impériale… en de Waterloo Récolte met zijn lichtblonde, krachtige tint. Er werd zelfs een kelk vervaardigd door een meester-pottenbakker, 7 dagen arbeid voor elk uniek kunstvoorwerp.

Mocht Napoleon het via de teletijdsmachine geweten hebben… dan had hij ook beseft wat hij heeft gemist.
Alsof zijn verloren Slag bij Waterloo nog niet erg genoeg was!?
Uitgerekend in de Ferme Mont-Saint Jean waar tijdens de leeuw’oorlog het veldhospitaal van de Engelsen was gevestigd
kon het bier ‘Waterloo 1815-2015’ The Beer of Bravery!… met uitroepteken, het bier van de dapperheid dus worden gebrouwen.

De site’boerderij, reeds vermeld in de 13de eeuw, is nu in volle renovatie. De sfeer ademt terplaatse nog het tijdperk van Napoleon en Wellington. Er was tijdens de beruchte slag een veldhospitaal geïnstalleerd, er zouden 6000 gewonde soldaten passeren.
Aktueel werd er een microbrouwerij gerealiseerd, nieuwe hop geïntroduceerd èn geplant. Het is een uitvalsbasis voor ontdekkingen allerlei : geschiedenis, smaak, erfgoed, nostalgie voor de 3 generaties plus een heel spectrum van belangstellingsniveau.
Het gaat om een grootschalig project. Tegen 2017 zal de ‘Mont-Saint-Jean naast de hoeve ook een restaurant omvatten, een
distilleerderij, een themapark voor kinderen, een museum voor de Slag bij Waterloo, een paardenmuseum, een educatieve dierenboerderij, een ruimte voor grote evenementen, een ambachtelijke appelsapfabriek, een doorBelgde winkel en uiteraard de brouwerij van het Waterloo-bier. In juni zal de hoeve, naar aanleiding voor de 200ste verjaarag haar Orangerie Impériale openen.
Het subliem restaurant zal plaats bieden aan 250 couverts met een geraffineerde keuken in het teken van bier.
Je krijgt er een uitgelezen kans om te genieten van de lokale, Brabantse gastronomie, vooraleer de ongelofelijke veldslag te
herbeleven en de vele wetenswaardigheden te ontdekken.

De vierkantshoeve omvat vandaag een woonverblijf, schuren, stallen voor varkens en ander vee, een oven, een waterput en een
kapel. Sinds 2014 behoort de hoeve toe aan de brouwerijgroep John Martin. Het zal een internationale, toeristische attractiepool
van eerste klasse worden. Precies daarom zullen ook de andere bieren uit de John Martin’s Finest Beer Selection groep worden
aangeboden. De meest gekwalificeerde ambachtslui staan er klaar voor degustaties foodpairing asperges-bier, animatie en smaakvolle
ontdekkingen. De bibliotheek barst uit haar voegen met boeken over de Slag bij Waterloo, lokale geschiedenis én bier in al zijn vormen.
De beroemde Belgische reporter Kuifje krijgt er zijn prominente plaats in de shop. Buitenlanders kunnen produkten, bieren of hun
‘Calice de Waterloo’ wereldwijd laten opsturen.

Vandaag staat Anthony Martin, de kleinzoon van de oprichter aan het hoofd van de onderneming. John Martin’s is de oudste wereldwijde
importeur van het bekende Ierse Guiness-bier en de onderneming brouwt ook Gordon en Timmermans, de oudste lambiekbrouwerij
ter wereld (300 jaar) die nog altijd actief is.

Waterloo, dat is de ‘slag om het bier’ en… de arm! (fch)
INFO : www.waterloo-brewery.com * 02/655 62 12

Geen reacties

Reageer