Frank Craemers / 421 Artikels / Categorien / 18 Reacties / TWITTER / RSS feed

BCECC’S NEW YEARS RECEPTION GOED RAAK MET “HET JAAR VAN DE DRAAK”

De  Chinese economische vooruitzichten voor 2024… daar moge het om gaan!

En dat gerust in een paringsdans met België…met knipoog naar de BCECC.

Verleden jaar was een ware rollercoaster voor het onmetelijke land.

De economie viel terug in Q1 na de heropening van de grenzen en, weliswaar

afhankelijk van het beleid, groeit het weer.

Vraag is hoe de Europese bedrijven reageren op de heropstanding, het beleidsklimaat en het zakenleven in China.

Er werd hieromtrent een rapport gepubliceerd :  de heropstanding na het

COVID-19’gebeuren.  

Algemeen mag men zich afvragen ‘welk businessmodel’ China wel wil met de Europese bedrijven.

Een WEBINAR op 31 januari moge duidelijkheid brengen met rugdekking

van de EUCCC.  

Nu, noteer voor die laatste dag van januari om 9u30 : “Chinese economic

forecast for 2024”… 

***** Pingpongende handel op pimpenHet bezoek van Belgisch premier Alexander De Croo heeft alvast een goedewind doen waaien.  Hij bezocht  China samen met minister van Buitenlandse zaken, mevrouw Hadja Lahbib.Tevens vergezeld van een twintigtal bedrijfsleiders uit ons land. Zij gingen op de thee dusbij President Xi Jinping. 

Wang Yi, minister van Buitenlands zaken in China, klonk mee.Er zit een mooie economische herstelevolutie in, temeer de Chinese regeringde Verboden Stad open stelde voor een ‘toeristisch bezoek’.De Chinese buitenlandminister Wang Yi klonk mee.Dan de handelsbelangen! China is ferm vragende partij voor varkensvlees.De poten en de koppen zijn een delicatesse in China,maar de export ervanis gestagneerd sinds de uitbraak van de ‘varkenskoorts’ een paar jaren geleden.*****   Jaar van De Draak…Op donderdag 8 februari zal zich de Nieuwjaarsreceptie voltrekken van degezagsvolle Belgian-Chinese Chamber of Commerce.Zullen aanwezig zijn H.E. Cao Zhongming, Ambassadeur van de P.R. Chinain België en Mevrouw Cathy Berx, Gouverneur van de Provincie Antwerpen om te voorzien in een gevatte speech.Dan zal  de Eerste Minister Alexander De Croo via een videoconferentiezijn bevindingen, conclusies, resultaten, handelscontacten en – contractenkenbaar maken.Door de export van Belgisch varkensvlees naar China wordt het mogelijknog meer producten te exporteren zoals witloof en hardfruit zoals conférenceperen bijvoorbeeld.***** Verruimde ‘gates’…Sinds 2020 heeft België weer een ziektevrije status status voor AWP.Slachthuizen en versnijderijen maken zich op voor de protocollen.Varkenspoten, koppen en snuiten beschouwen de Chinezen als delicatesse.Financieel is dat voor de varkensboer zeer interessant.Tot nog toe werden ‘die resten’ volgens onze perceptie gebruikt in de sectorvan farmacie, cosmetica en de cementindustrie. De Chinezen betalen graaghiervoor 2 euro de kilo.  De varkenssector is geplaagd met een lage vleesprijsen hoge energiekosten.De varkenshouderij in ons land haalt een jaaromzet van 1,8 miljard euro per jaar.België heeft zo’n 3.700 varkensbedrijven.  Ze kweken, in dalende lijn zo’n 5,5 miljoen dieren per jaar.Dat levert jaarlijks 1 miljoen ton varkensvlees op.De helft ervan wordt geëxporteerd.De Belg zelf eet maar zo’n 30 % van het varkensvlees op, voornamelijk hetbilgedeelte. Lang leve “hammeke met zuurkool” in deze vriesperiode!Een deel wordt nog uitgevoerd naar de omringende landen.De Belgian Meat Office (BMO) zet zich in stelling, terwijl het FAAV voor deChinese markt zal behartigen.**** Fruitpallet met varkensvleesChina is de grootste producent en consument van varkensvlees ter wereld.  Zelf produceren ze quasi 95 %; de overige 5 % representeert nog altijd.

een gigantische markt in dat onmetelijke land.

De BMO zal nu verder tegen de volgende jaarwende inzetten op

branding en communicatie. Er werd alvast een account geïnstalleerd

op WeChat, het grootste Chinese sociale medium.  Het ‘kwaliteits’label

wordt gehanteerd als richtsnoer.

Simultaan wordt geprobeerd om diverse, misschien nieuwe 

appelvariëteiten te exporteren zoals de handelsmerken Kanzi en Margana.

Met de invoer van peren zit men al aan ruim 4 miljoen kilo per jaar.

Sommige rijkere regio’s staan ongetwijfeld open voor de consumptie

van appels.  Kwestie van perceptie : ze beschouwen appels als exotisch

gelijk wij, in België hier het hebben voor papaja’s, mango, kiwi’s…etc.

Wake up call?  China… hartelijk bedoeld : ontwaak in het Jaar van de Draak..

(fch)

Geen reacties

Reageer